Search
Контакт

Brainster Next College: Новости / јуни 2023

Brainster Next College е првиот акредитиран практичен ИТ-факултет кај нас. Дознај за сите новости кои го одбележаа месец јуни 2023.
bilten-juni-2023 | Brainster Next College
Share

Во месец јуни, најголемата новост беа презентациите на финалните решенија по предметот Имплементација на решение на студентите од првата генерација на Brainster Next College.

Дел од новостите од минатиот месец беа како хакатоните го јакнат образованието и првиот хакатон за студентите од Brainster Next College, запознавање со професорите на Brainster Next College, како и сè што треба да знаеш за Python и 5 елементи за развивање на UX/UI размислување.

Во продолжение, прочитај повеќе за последните новости од Brainster Next College

finalni-prezentacii-implementacija-na-resenie | Softversko izenerstvo i inovacii | Brainster Next College

Студентите од прва година од Brainster Next College ги презентираа своите финални реални проекти по предметот Имплементација на решение – последниот предмет во годината и покажаа дека може да направат апликација.

„Кога ние завршувавме прва година, не знаевме ниту половина од ова што вие го знаете сега. Не можев ни да замислам дека на крај на прва година може да направам нешто вакво. Ова што вие го направивте сега, јас го научив дури во трета година“, сподели професорот Ивица Пешовски, кој им беше ментор низ целиот предмет.

Иако само што завршија прва година на студиите по Софтверско инженерство и иновации, нашите студенти покажаа врвно знаење и за само 5 недели успеаја самостојно да направат веб-апликации наменети за реалните клиенти Че, Калдрма, Кантина и Fat Kitchen.

Прочитај што споделија нашите студенти за овој начин на практично учење.

prv-hakaton-na-studentite-na-Brainster-Next-College-highlights | Softversko inzenerstvo i inovacii | Brainster Next College

За да им овозможиме уникатно и неверојатно искуство на нашите студенти од студиската програма по Софтверско инженерство и иновации употребуваме една од најмоќните „алатки“ за стекнување на знаење, справување со предизвици и решавање на реални проблеми, излегувајќи од традиционалниот амбиент што го нуди училницата – учество на 48-часовен хакатон во живо.

Она што дополнително го добија студентите на Brainster Next College како вредност е тоа што за првпат имаа можност да работат со студенти од aкадемиите на нашиот основач, Brainster (Бреинстер), да се запознаат со нови колеги и да почувствуваат колку се важни сите аспекти од програмирањето за да станат софтверски инженер, да го проверат своето знаење, но и да научат нешто ново.

Студентите од Brainster Next College учествуваа на својот прв хакатон каде што работеа на изработка на едукативна веб-платформа за клиентот SCiDEV Албанија.

Прочитај што споделија нашите студенти за учеството на својот прв хакатон.

 • Запознај се со дел од наставниот кадар на Brainster Next College
zapoznaj-gi-profesorite-ivica-pesovski | Softversko inzenerstvo i inovacii| Brainster Next College
Ивица Пешовски

Ивица Пешовски уште пред почетокот на предавањата, за време на отворениот ден на Brainster Next College, ги освои срцата на студентите токму со неговата непосредност, пријателски однос и пасија за пренесување на знаењето.

Студентите на Brainster Next College, на редовни анкети каде што можат да го искажат своето искуство од програмата и професорите, го оценија Ивица со оценка 4.81.

„Најдобар професор, навистина пробува да нè спреми за реалниот свет и секогаш обрнувам внимание на неговите часови“, ни сподели Лео Новкоски.

Прочитај повеќе за Ивица, неговата досегашна професионална позадина и добиј корисни совети за успех во иднина.

zapoznaj-gi-profesorite-petar-jolakoski | Softversko inzenerstvo i inovacii| Brainster Next College
Петар Јолакоски

Петар е помлад истражувач во применети области од математиката, кој своите познавања ги надградува во полето на случајните процеси и напредните методи на податочна анализа.

Студентите на Brainster Next College (Бреинстер Некст колеџ), на редовни анкети каде што можат да го искажат своето искуство од програмата и професорите, го оценија Петар со оценка 4.64.

„Најпосветениот професор по математика којшто некогаш сум го имал“, ни сподели Филип Ѓоргичков.

Прочитај повеќе за Петар и какви совети има тој за студентите.

zapoznaj-gi-profesorite-nikola-kusibojoski | Softversko inzenerstvo i inovacii| Brainster Next College
Никола Кусибојоски

Никола Кусибојоски е искусен и мотивиран веб-девелопер, особено умешен во Back-Еnd технологиите кој со задоволство сите свои знаења и вештини ги пренесува на студентите на Brainster Next College.

Студентите на Brainster Next College, на редовни анкети каде што можат да го искажат своето искуство од програмата и професорите, го оценија Никола со оценка 4.73.

„Уште еден многу вреден професор кој се труди навистина да нè научи, а не само да добиеме добра оценка“, ни сподели Никола Јованов.

Прочитај повеќе за работното искуство на Никола и што тој им порачува на студентите.

zapoznaj-gi-profesorite-anja-makeska | Softversko inzenerstvo i inovacii| Brainster Next College
Анја Макеска

Анја e магистер во областа на Финансиски менаџмент со два завршени факултети, за меѓународни односи во Софија и правни науки во Скопје. Има искуство и во претприемништвото, основач е на еден стартап и ко-основач на друг. Имајќи го предвид целото практично знаење и искуство во оваа сфера, Анја е одличен предавач на предметот Професионални вештини на Brainster Next College.

Студентите на Brainster Next College, на редовни анкети каде што можат да го искажат своето искуство од програмата и професорите, ја оценија Анја со оценка 5.00.

„Часовите беа одлични, работата во групи беше доста интересна“, ни сподели Владимир Гелов.

Прочитај повеќе за Анја.

zapoznaj-gi-profesorite-gorjan-popovski | Softversko inzenerstvo i inovacii | Brainster Next College
Горјан Поповски

Горјан Поповски уште од 2011 година се бави со competitive programming, долго пред тоа со математика, а од лани, целото свое знаење го пренесува на студентите на Brainster Next College.

Студентите на Brainster Next College, на редовни анкети каде што можат да го искажат своето искуство од програмата и професорите, го оценија Горјан со оценка 4.89.

„Супер професор, посветен и секогаш тука за нашите прашања“, ни сподели Марија Котеска.

Прочитај повеќе за неговата работа и интереси.

se-sto-treba-da-znaes-za-Python | Softversko inzenerstvo i inovacii | Brainster Next College

Python е програмски јазик кој е познат по својата едноставност, читливост и разновидност. Python е дизајниран да биде лесен за учење, што го прави достапен за почетниците, додека пак од друга страна останува доволно моќен за искусни програмери.

Дознај што го прави толку популарен овој програмски јазик, во кои области се користи и неколку интересни факти.

5-elementi-za-razvivanje-UX/UI-razmisluvanje | UX/UI i graficki dizajn | Brainster Next College

Развивањето на соодветно UX/UI размислување е од витално значење за секој UX/UI ентузијаст. Прифаќањето на овој начин на размислување ќе ти овозможи да го префрлиш твојот фокус кон разбирање на корисниците, а тоа ќе ти овозможи да креираш производи и услуги кои им даваат приоритет на нивните потреби, преференции и цели. Дизајнерскиот пристап фокусиран на корисникот гарантира дека искустватата што ќе ги создадеш се интуитивни, привлечни и пријатни. Ова, пак, води до поголемо задоволство на корисниците, зголемен ангажман и поголема ретенција (задржување) на клиентите.

Дознај како да развиеш правилен начин на UX/UI размислување.

Brainster Next College е првиот акредитиран практичен ИТ-факултет кај нас кој нуди две уникатни додипломски студии за Софтверско инженерство и иновации и UX/UI и графички дизајн.

Преземи го првиот чекор кон успешна кариера и дознај повеќе за нашите програми, методологија на работа, професори и процес на аплицирање.

Местата за двете студиски програми се ограничени, закажи средба сега!

Share

Биди секогаш во тек со новости од Медиа

  Следи ги новостите од медија

   X

   Psst...😎 Првиот уписен рок заврши!

   Група 1 и група 2 се
   пополнети и веќе им
   кажавме welcome на
   новите студенти.

   Приемниот тест е отворен до 1 април!
   Не е шега 🤯

   Регистрирај се на листата на
   чекање за следниот уписен рок!

   Соработувај со нас

    Предложи Содржина

     Контакт Лице

     (+389) 070 239 915
     Или пиши ни на
     Softversko inzenerstvo | Brainster Next College

     Испратено!

     Твојата порака е успешно пратена. Соодветен човек од нашиот тим ќе те исконтактира најбрзо што може!