Search
Контакт

Запознај ги професорите – Анја М. Макеска

Анја М. Макеска е дел од наставен кадар на првиот практичен ИТ-факултет во Македонија, Brainster Next College. Дознај повеќе за неа.
zapoznaj-gi-profesorite-anja-makeska | Softversko inzenerstvo i inovacii| Brainster Next College
Share

Анја e магистер во областа на Финансиски менаџмент со два завршени факултети, за меѓународни односи во Софија и правни науки во Скопје. Има искуство и во претприемништвото, основач е на еден стартап и ко-основач на друг. Имајќи го предвид целото практично знаење и искуство во оваа сфера, Анја е одличен предавач на предметот Професионални вештини на Brainster Next College (Бреинстер Некст колеџ).

Студентите на Brainster Next College, на редовни анкети каде што можат да го искажат своето искуство од програмата и професорите, ја оценија Анја со оценка 5.00.

Прочитај што споделија студентите на студиската програма по Софтверско инженерство и иновации на Brainster Next College за Анја:

„Супер професорка, многу интересни вежби“. – Лео Новкоски

„Часовите беа одлични, работата во групи беше доста интересна“. – Владимир Гелов

Во продолжение, дознај повеќе за професионалната позадина на Анја

Анја од 2019 година се приклучува во тимот на Brainster (Бреинстер) како продукт менаџер на UX Академијата на Brainster каде што помага при следење на пазарот и развој на конкурентни анализи. Развива стратегии за продажба и се вклучува во дефинирање на визијата за производот,

Исто така, во овој период, Анја е и кариерен ментор на Brainster Академиите каде што одржува coaching сесии со студентите од сите академии и им помага за развивање на нивните меки вештини кои се клучни за лансирање на нова кариера или напредување во постоечката.

Од 2020 година таа почнува да се фокусира на остварување контакти и развивање на Partnership тимот на Brainster. Се фокусира на изнаоѓање компании кои можат да обезбедат реални проекти за студентите кои може да имаат позитивно влијание врз општеството. Процес кој сè уште им носи неверојатни бенефити на студентите на Brainster Академиите исполнет со креирање на реални решенија за реални клиенти и учество на 48-часовни хакатони. Од оваа година, и студентите на Brainster Next College ги добиваат овие придобивки кои им овозможуваат да се стекнат со практична знаења и вештини и да добијат увид како ќе им се одвиваат работните денови уште пред да се вработат.

Во 2020 година основа модна малопродажна компанија – Toska, со што гради локален моден одржлив бренд, со нов иновативен пристап кон модата и прилагодена понуда достапна само за е-трговија. Специфично за Toska е тоа што ова е општествено одговорен бренд кој вработува само самохрани мајки.

Нејзините вештини за предавање ги има усовршено како демонстратор на Универзитетот FON за деловно планирање и меѓународни односи, како part-time наставничка по право во средното училиште Yahya Kemal и како предавач на Академијата за дигитален маркетинг на Brainster.

Запознајте ја Анја М. Макеска – професорка на Brainster Next College

Име и презиме: Анја Макеска

Студиска програма: Софтверско инженерство и иновации

Предмет: Професионални вештини

Професија: Академски директор и професор на Brainster Next College

Искуство: 8+ години

Што најмногу те инспирираше да станеш професор во оваа област?

Сум видела многу студенти кои се истакнуваат во техничките вештини, но имаат големи потешкотии со меките вештини како што се комуникација, соработка и решавање проблеми. Меките вештини се од суштинско значење за успех во секое поле, вклучувајќи ги и софтверското инженерство. Всушност, тие често се она што ги издвојува најуспешните софтверски инженери од останатите. Гледајќи ја оваа потреба за меки вештини во индустријата за софтверско инженерство и важноста на овие вештини во севкупниот успех на студентот, бев инспирирана да предавам и да ги истакнам меките вештини во програмата. Покрај тоа, полето на софтверското инженерство постојано се менува, а софтверските инженери треба да бидат способни да се прилагодат на новите технологии, да работат во различни тимови и ефективно да комуницираат со засегнатите страни. Меките вештини се основата што им овозможува на софтверските инженери да напредуваат во нивните кариери и да направат значајно влијание во светот.

Зошто е важно студентите да имаат увид во професионалните вештини без разлика на студиската програма што ја изучуваат и професијата кон која се насочени?

Важно е студентите да учат меки вештини, без разлика на нивната професија, бидејќи овие вештини се од суштинско значење за успех во секое поле. Меките вештини се лични атрибути и способности кои им овозможуваат на поединците ефективно и хармонично да комуницираат со другите и одлично да ги извршуваат своите работни должности. Некои примери на меки вештини вклучуваат комуникација, соработка, решавање проблеми, управување со времето, лидерство, приспособливост и емоционална интелигенција.

Компаниите често даваат приоритет на меките вештини кога вработуваат нови вработени, бидејќи тие се сметаат за важни показатели за потенцијалот на поединецот за успех. Дури и во областите кои се традиционално потехнички, како што е софтверското инженерство, поединците кои поседуваат силни меки вештини имаат поголема веројатност да бидат успешни во нивните кариери отколку оние кои немаат.

Покрај тоа, меките вештини не се важни само за успех во кариерата, туку и за личен раст и благосостојба. Развивањето меки вештини може да им помогне на поединците да изградат посилни врски, поефективно да комуницираат, да управуваат со стресот и да водат поисполнет живот.

Најважниот совет за студентите на Brainster Next College?

Секогаш прашувајте „зошто“ и трудете се да дознавате повеќе за работите околу вас. Тоа е важно бидејќи им помага на поединците да стекнат подлабоко разбирање за светот околу нив, да ги оспоруваат претпоставките и да размислуваат критички.

Кој е најуспешниот метод за добивање доверба кај студентите?

Поттикнување на отворена комуникација преку создавање на средина која промовира отворен дијалог и ги поттикнува учениците да поставуваат прашања, да ги изразат своите размислувања и да ги споделат своите грижи. Ценете ги и потврдете ги нивните придонеси, поттикнувајќи атмосфера на доверба и соработка. И, што е најважно научете како да бидете активен слушател.

Која е книгата што најмногу влијаела на твојот кариерен развој?

Немам омилена книга. Слично на музика или филмови, многу зависи од моменталното расположение или тековните настани.

Во моментов, работам на стручен труд и користам многу ресурси, сепак, книгата што влијае на многу од моите моментални идеи е „The 7 Habits of Highly Effective People“ напишана од Stephen R. Covey.

Омилен совет што секогаш го следиш при носење на важните одлуки: 

„Do research and sleep on it“.

Brainster Next College е првиот акредитиран практичен ИТ-факултет кај нас кој нуди две уникатни додипломски студии за Софтверско инженерство и иновации и UX/UI и графички дизајн.

Преземи го првиот чекор кон успешна кариера и дознај повеќе за нашите програми, методологија на работа, професори и процес на аплицирање.

Местата за двете студиски програми се ограничени и веќе се пополнуваат, закажи средба сега!

Share

Биди секогаш во тек со новости од Медиа

  Следи ги новостите од медија

   X

   Psst...😎 Првиот уписен рок заврши!

   Група 1 и група 2 се
   пополнети и веќе им
   кажавме welcome на
   новите студенти.

   Приемниот тест е отворен до 1 април!
   Не е шега 🤯

   Регистрирај се на листата на
   чекање за следниот уписен рок!

   Соработувај со нас

    Предложи Содржина

     Контакт Лице

     (+389) 070 239 915
     Или пиши ни на
     Softversko inzenerstvo | Brainster Next College

     Испратено!

     Твојата порака е успешно пратена. Соодветен човек од нашиот тим ќе те исконтактира најбрзо што може!