Моќта на добриот дизајн во дигиталниот свет

Кога на графички и UX/UI дизајн вештините ќе се додаде и примената во ИТ добиваме уникатна професија со бескрајни можности за сигурна кариера и иднина.
mokjta-na-dobriot-dizajn | graficki i UI/UX dizajn | Brainster Next College
Share
Share on facebook
Share on linkedin

Графичкиот и UI/UX дизајнот денеска комплетно го трансформираат начинот на кој живееме и работиме. Од веб-страниците што ги посетуваме, апликациите што ги користиме, до производите што ги купуваме во маркетите – дизајнот има многу големо влијание врз нашите искуства. Како што побарувачката за дизајнери со комбинација на технички вештини и креативен талент продолжува да расте, важноста на добриот дизајн само ќе стане поочигледна.

Уметност во решавањето проблеми: Како графичките и UX/UI дизајнери ги трансформираат бизнисите и брендовите?

UI/UX дизајнот (дизајн за кориснички интерфејс и искуство) е возбудливо и креативно поле кое има голема моќ да го промени начинот на кој комуницираме со технологијата. Целта на UI/UXдизајнот е да создаде беспрекорно и пријатно искуство за корисниците додека комуницираат со дигитални производи и услуги.

Од друга страна пак, секоја компанија, организација или агенција која сака да ја пренесе својата порака и да ја раскаже својата приказна преку визуелна содржина, мора да има дизајн тим или графички дизајнер. Ако на сите овие вештини ја додадеме и примената во информациско-комуникациските технологии, добиваме уникатна професија со бескрајни можности за сигурна кариера и иднина.

Токму сите овие вештини ќе ги стекнат идните студенти на Brainster Next College (Бреинстер Некст колеџ), со новата додипломска студиска програма Примена на ИТ – UI/UX и графички дизајн која го комбинира изучувањето на информатичката технологија и дизајнот на корисничкото искуство/интерфејс со принципите на графичкиот дизајн.

Моментално на нашиот пазар нема ваков тип на практична додипломска програма која ги опфаќа и UI/UX дизајнот и графичкиот дизајн како комплементарни области, која се фокусира на софтверските алатки и примената на информатичка технологија во овие делови и која ќе понуди дипломирани студенти што ќе поседуваат знаење и компетенции кои се барани на пазарот на труд, не само во Македонија туку и глобално.

Дизајни на иднината

Во самото јадро на UX/UI дизајнот е потребата за решавање проблеми и иновации. Дизајнерите мора да размислуваат креативно и критички за да најдат решенија кои не само што изгледаат добро, туку и се пријатно искуство за корисниците.

Процесот на дизајнирање производ од нула е истовремено голем предизвик, но и многу интересен и возбудлив за дизајнерите. Тој бара од нив да земат во предвид широк спектар на фактори како што се употребливост, пристапност и потребите на корисниците.

Еден од највозбудливите аспекти на UI/UX дизајнот е способноста да се создаде единствен бренд идентитет на производот. Дизајнерите можат да користат боја, типографија и слики за да ги пренесат вредностите и карактеристиките на брендот. Добро дизајниран производ може да предизвика емоции и да разбуди спомени, што може да изгради силна врска помеѓу корисниците и брендот.

Друг возбудлив аспект на UI/UX дизајнот е можноста за работа со најсовремени технологии. Областа постојано се развива, со нови алатки и техники кои се достапни секој ден. Ова им овозможува на дизајнерите да останат на врвот на иновативност и да ги поместат границите на она што дотогаш било можно.

Од друга страна пак, секоја компанија, организација или агенција која сака да ја пренесе својата порака и да ја раскаже својата приказна преку визуелна содржина, мора да има дизајн тим или графички дизајнер.

Додека некои графички дизајнери се генералисти и можат да работат на повеќе видови проекти, други се специјализирани за поспецифични видови на графички дизајн. Графичкиот дизајн е уметничка форма која бара и технички вештини и креативен талент. Комбинацијата на овие два елементи создава визуелно зачудувачки дизајни кои ја доловуваат суштината на брендот, производот или пораката.

Креативниот процес на графичкиот дизајн започнува со идеја. Дизајнерите ја прифаќаат оваа идеја и ја оживуваат користејќи комбинација од типографија, боја, слики и други елементи на дизајнот. Резултатот е уникатна визуелна креаиција која ја соопштува саканата порака до публиката. Улогата на креативноста во графичкиот дизајн е нешто што е на цена. Токму креативноста е она што ги издвојува графичките дизајнери и ја прави нивната работа навистина уникатна. Дизајнерите имаат способност да земат обичен концепт и да го претворат во нешто навистина извонредно. Тие ја користат својата имагинација и иновативно размислување за да создадат дизајни кои се и убави и функционални.

Како заклучок, графичкиот дизајн и креативноста одат рака под рака. Дизајнерите ги користат своите технички вештини и креативниот талент за да создадат визуелно зачудувачки дизајни кои ја пренесуваат пораката на уникатен и незаборавен начин.

Практично учење на графички, UI/UX дизајн и програмирање

Новата студиска програма на Brainster Next College ќе се изучува на практичен начин преку здобивање на практични вештини за работа на повеќе видови софтвери во делот на UI/UX дизајн, графички дизајн, анимација, 3D моделирање, како и изучување на фронтенд прогрaмски јазици како технички вештини кои компаниите ги бараат во огласите за работа за графички и UI/UX дизајнери, не само во Македонија туку и глобално.

Покрај титулата на првиот акредитиран практичен ИТ-факултет во Македонија, Brainster Next College е претпознатлив и по уникатниот модел за финансирање на студиите „Студирај сега плаќај по вработување“ кој го нуди на своите студенти.

Brainster Next College е првиот акредитиран практичен ИТ-факултет кај нас кој нуди две уникатни додипломски студии за Софтверско инженерство и иновации, и графички и UX/UI дизајн.

Преземи го првиот чекор кон успешна кариера и дознај повеќе за нашите програми, методологија на работа, професори и процес на аплицирање.

За повеќе информации, закажи средба сега!

Share

Share on facebook
Share on linkedin

претходно

Text

Softversko inzenerstvo | Brainster Next College

следно

Text

Softversko inzenerstvo | Brainster Next College

Види повеќе во новости, заедница, проекти

Биди секогаш во тек со новости од Медиа

  Следи ги новостите од медија

   X

   |

   Онлајн Q&A сесија на 12-ти април,  19:00 часот!

   Сè за Brainster Next College и опцијата „Студирај сега, плаќај по вработувањето“  👉

    

   |

   Онлајн Q&A сесија

   Сè за Brainster Next College и опцијата „Студирај сега, плаќај по вработувањето“ 👇

    

   12-ти април,  19:00 часот!

   Соработувај со нас

    Предложи Содржина

     Контакт Лице

     (+389) 070 239 915
     Или пиши ни на
     Softversko inzenerstvo | Brainster Next College

     Испратено!

     Твојата порака е успешно пратена. Соодветен човек од нашиот тим ќе те исконтактира најбрзо што може!