Search
Контакт

Нашите exceptional NEXT студенти

Запознајте ги Стефан, Атанасија, Петар и Давид…Тие се дел од нашата поголема NEXT заедница која со право можеме да ја наречеме exceptional.
exeptional-studenti- | Softversko inzenerstvo i inovacii | UX/UI i graficki | Brainster Next College
Share

Целосно изработени веб-апликации, учество на хакатони и реални проекти, пракси во ИТ- компании… Иако се само во втора година, портфолијата на нашите студенти од студиската програма Софтверско инженерство и иновации се веќе импресивни.

Запознајте ги Стефан, Атанасија, Петар и Давид…Тие се дел од нашата поголема NEXT заедница која со право можеме да ја наречеме exeptional. Тие се посебни, храбри и амбициозни, бидејќи учат, работат. Секојдневно се трудат да ги завршат сите предизвици зададени од професорите и менторите и да растат секој ден.

Ова се студенти што не се плашат да бидат посебни и ние сме среќни што ги имаме во нашите редови.

Приемниот упис за Brainster Next College ќе биде отворен повторно, со започнување на следниот уписен рок, а со тоа и можноста бесплатно да студираш, сѐ до твоето вработување. Ако сакаш да бидеш во друштво на посебни студенти, пријави се на листата на чекање! 

Како беше досега NEXT патувањето?

За Стефан Хаџи-Ефтимов, кој е втора година на Brainster Next College почетоците на студиите му изгледаат како онаа народната: „Ако не го фатиш возот навреме, ќе ти избега“. 

„Во овој случај е нешто слично. Aко не го избереш вистинскиот автомобил ќе мора да го поправаш и нема да можеш да го возиш константно и да стигнеш до дестинацијата на која си сакал да пристигнеш за одреденото време. Нормално е дека можеш да стигнеш со повеќе труд, но почетокот на студиите е клучен“.

Стефан Хаџи-Ефтимов на презентација во Intertec

Неговиот колега Давид Петковски смета дека нивната генерација добила уникатна прилика да биде првата генерација студенти на Brainster Next College. За него, тоа уште од самиот старт значело искуство како ниедно друго. 

„Сите студенти би се сложиле дека е многу интересно што можеме да видиме како факултетот расте и се гради заедно со нас. И дека нашето искуство е она што ги предизвикува промените за идните генерации. Не можам да лажам, на почетокот кога бевме само една генерација беше некако празно, немаше некое чувство на типичен факултет. Но, со доаѓањето на втората генерација, стана многу поинтересно од аспект на заедница, пријателства и дружење. Ова верувам дека ќе стане уште подобро за сите наредна година кога ќе бидеме 3 генерации истовремено“, вели Давид.За неговата колешка Атанасија Ѓеоргиевски првата година од студиите била предизвикувачка, но истовремено и восхитувачка. 

„Од учење на нови концепти и технологии, па сѐ до создавање на реални и иновативни проекти – секој ден носеше нови искуства и можности за раст. Почетоците на Brainster Next College-от секогаш ќе ги паметам како период кога ми се отворија вратите кон светот на можностите и новите искуства“.

Петар Ѓорѓиоски пак вели дека успешно пливал во првата година бидејќи според него, најважно е да се има желба и интерес за материјата, а потоа активно следење на наставата, посветеност и многу работа.

„Благодарение на посветеноста на student success тимот и менаџментот на колеџот кои во комуникација со студентите ги согледуваат нивните потреби, делуваат практично и со позитивни промени за почетоците на новите студенти“ вели Петар.

Петар Ѓорѓиоски презентира решение на хакатон

Да се биде успешен студент на овој факултет не е лесно. Brainster Next College не е за секој. Интензивните програми сами по себе бараат добро организирање и временско менаџирање, негување на креативноста и секако активно учење. 

Според Атанасија, на NEXT, најважно е да не се биде само пасивен слушател, активното учење вклучува интеракција на часовите, поставување прашања и секако дискусии со професорите.

„Но, од сеопфатното учење, примената на научените концепти во практична работа е всушност најважниот дел за успешно развивање на еден студент. Исто така, континуираното учење претставува есенцијален дел од успешно студирање на Brainster Next College. Само со постојана желба за учење и развој, студентите можат да останат релевантни и конкурентни во брзоменувачката индустрија на софтверското инженерство и иновации“, вели таа.


Ако сакаш бесплатно да студираш, сѐ до твоето вработување и да бидеш во друштво на посебни студенти, пријави се на листата на чекање за следниот уписен рок! 


Давид Петковски

За Давид, рецептот за успешен студент на нашиот факултет е да се биде редовен, конзистентен, да се даде максимумот во овие години со цел да се извлечат најдобри можни резултати. 

„Се наоѓаме во години во кои сме доста зрели за да сфатиме кои се нашите приоритети, а верувам дека учењето би требало да биде блиску до, ако не и на самиот врв на пирамидата“, вели Давид.Справување со предизвици и решавање проблеми

Знаеме дека ефективното справување со проблеми и предизвици вклучува повеќестран пристап. Смирено и прибрано однесување за да размислувате јасно, дефинирање на проблемот, па собирање информации и идентификување на неговата основна причина. Важно е и да се размислува креативно, земајќи ги предвид различните пристапи и барајќи помош од другите кога е потребно. Ги прашавме нашите студенти како тие се справуваат со предизвици?

Стефан на пример, вели дека практикува само работа и вртење околу проблемот. 

„Во случај да не можам да се одглавам подолго време, пробувам да најдам човек што може потенцијално да ми помогне околу проблемот, па најчесто додека го споделувам го наоѓам решението“, вели Стефан.

Петар пак најпрво го разложува проблемот и го решава дел по дел, додека не дојде до една компактна целина.

„Проблем што би сакал во иднина да го решам е енергетската криза. Со моите вештини би можел да учествувам во изнаоѓање на решенија како на пример интелигентен систем за управување со енергија, платформи за мониторинг на енергетска потрошувачка како и апликации кои би ја подобриле свеста и образованието за енергетска ефикасност“, објаснува Петар.


Првиот чекор за решавање на секаков тип на сложен проблем започнува со детална анализа за да се разбере контекстот на истиот. Разбирањето на сложени проблеми често бара креативно размислување и иновативен пристап. Вака Атанасија почнува со решавање на некој предизвик. Вели дека потребно е и да се размислувa out of the box, истражувајќи алтернативни пристапи за решавање на проблемот и отворање на нови можности за креативни решенија.
 

„Покрај тоа, неопходно е да се примени концептот на trial and error, преку кој се истажуваат различните начини да се дојде до посакуваниот резултат, препознавајќи ги и елиминирајќи ги причините за неуспех. Исто така, важно е да се користат и други методи за решавање на проблеми како колаборација, искуство од претходни ситуации и секако консултација со експерти во таа област. Со комбинирање на сите овие problem-solving концепти, може да се пронајде креативно и ефикасно решение дури и за најсложените проблеми“, вели таа.

Секојдневно мотивирани да бидат подобри

Во двете години додека учат на Brainster Next College, студентите работеа на реални проекти, хакатони, лични проекти, некои беа на летна пракса, предмет им предаваа експерти од Culturеtec. Многу нешта им помогнаа да почнат да се развиваат во ИТ-професионалци.

Атанасија и Давид

За Атанасија е најважно што секојдневно била мотивирана. Но, како најинспиративно искуство го издвојува работата на финалниот проект по предметот Имплементација на решение. Заедно со Давид тие ја направија Bitbite.mk, апликација наменета за угостителски локали што сакаат да го дигитализираат нивното хартиено мени.

„Во тие моменти, знаевме дека успешно сме го исчекориле патот од идеја до реално решение или реализација. Знаевме дека сме ja донеле вистинската одлука и дека само една академска година на Brainster Next College-от нѐ делела од успешно креирање на апликација. Дополнително ја добивме можноста за летна пракса во Brainster, која беше од суштинско значење за нашата професионална еволуција. Секојдневната интеракција со експерти беше извор на голема мотивација и можност за проширување на нашите хоризонти во областа на софтверското инженерство и иновации“, вели таа.


Ако сакаш бесплатно да студираш, сѐ до твоето вработување и да бидеш во друштво на посебни студенти, пријави се на листата на чекање за следниот уписен рок!


И Давид ги издвојува сличните предизвици како нешто што ќе го памети најмногу од досегашното академско патување.


„Шансата да се работи на реален проект што е вистински производ на пазарот во Македонија и луѓе профитираат од него беше многу интересно. За прв пат почувствувавме како е самостојно да работиш на еден проект, во тим со колеги, за прв пат да се соочиме со проблемите со кои што се соочуваат програмерите и секако многу да научиме во цел тој процес. Потоа ја добивме шансата истиот проект да го доработиме на летната пракса, што беше феноменално искуство само по себе. Секој ден да се биде во иста канцеларија, иста средина со голем број на експерти беше мотивација каква што не сум почувствувал никогаш досега. За на крај врвот да го достигне со официјално пуштање на нашиот проект на пазарот“, вели Давид.


За Стефан најкорисно досега било учеството на хакатоните бидејќи работејќи со повеќе луѓе на еден проблем, е шанса да се чуе различно гледиште. Така излегуваат различни проблеми, секој помага секому и според него, така најмногу се учи. Исто така, како посебен го издвојува и Предмет од индустрија, кога експертите од стартапот Culturetec, кој е дел од глобалната ИТ-компанија Intertec им предаваа на факултетот.

„Од Culturеtec бев инспириран да прифаќам работа со frameworks, а не ги познавам. Со логиката од претходните frameworks што ја имав стекнато, лесно успеав да се пренасочам со работење на новиот framework“.

Петар кој досега има учествувано на неколку хакатони кои му оставиле голем впечаток поради можноста за тимска работа, креативноста и наоѓање на решенија на реални проблеми. Преку нив научил нови технологии и го проширил знаењето во областа на програмирањето.

Инаку, Петар во моментов работи и како full stack developer и успева да биде добар студент. Според него, со правилното користење на ресурсите и знаењето може да се делува на негативните случувања на глобално ниво.

„Го користам знаењето што го добивам од факултетот, а и обратно“, вели Петар.

Атанасија верува дека работата во ИТ-сферата има голем потенцијал да влијае на подобрување на различни проблеми со кои се соочува денешниот свет и креирање на позитивни промени на глобално ниво.


„Технологијата има голема моќ да генерира иновативни решенија и да креира нови начини за решавање на комплексни предизвици. Примери за тоа вклучуваат користење на вештачка интелигенција за анализа на податоци и подобрување на здравствената нега, примената на IoT за надгледување на квалитетот на воздухот, како и развој на виртуелни асистенти за поддршка во управувањето со финансии и економија“, вели таа.

Дел од проектите на кои работеа нашите студенти се т.н tech for good, што за Давид е сосема различно искуство од некои лични проекти или проекти што ги правеле за оценка/профит и слично. 

„Имавме шанса да отидеме на хакатон организиран од Ways2help, и мислам дека кај мене, а и кај останатите колеги кои што учествуваа видов некоја посилна мотивација и поголема желба за работа од вообичаено“.

Интензивните курикулуми на нашите две студиски програми, Софтверско инженерство и иновации и UX/UI и графички дизајн се вистински предизвик за нашите студенти.
Brainster Next College е за оние кои не се плашат да бидат exceptional. Не си еден од нив? Запиши се на друг факултет! Бидејќи ова е образование во кое ќе треба да се потрудиш, да излезеш од конфорната зона и да се бориш сам со себе секој ден со цел да бидеш како Атанасија, Давид, Стефан и Петар!


Ако сакаш бесплатно да студираш, сѐ до твоето вработување и да бидеш во друштво на посебни студенти, пријави се на листата на чекање за следниот уписен рок! 


Share

Биди секогаш во тек со новости од Медиа

  Следи ги новостите од медија

   X

   Psst...😎 Првиот уписен рок заврши!

   Група 1 и група 2 се
   пополнети и веќе им
   кажавме welcome на
   новите студенти.

   Приемниот тест е отворен до 1 април!
   Не е шега 🤯

   Регистрирај се на листата на
   чекање за следниот уписен рок!

   Соработувај со нас

    Предложи Содржина

     Контакт Лице

     (+389) 070 239 915
     Или пиши ни на
     Softversko inzenerstvo | Brainster Next College

     Испратено!

     Твојата порака е успешно пратена. Соодветен човек од нашиот тим ќе те исконтактира најбрзо што може!