Дознај дали Software Testing е правилната професија за тебе

Изборот на вистинската професија може да биде предизвикувачко искуство. Дознај дали Software Testing е вистинскиот кариерен пат за тебе.
doznaj-dali-software-testing-e-vistinskata-profesija-za-tebe | Softversko inzenerstvo i inovacii | Brainster Next College
Share

Кога си пред изборот на факултет кој треба да те спреми за идната кариера, нормално е да се чувствуваш несигурно и збунето доколку сè уште не знаеш кон кој кариерен пат сакаш да зачекориш.

Software Testing спаѓа во една од најбараните и најплатените ИТ-кариери на глобално ниво.

Со спроведување на темелно истражување, стекнување практично искуство и оценување на твоите вештини и интереси, ќе бидеш подобро подготвен да донесеш информирана одлука за продолжување на кариера во областа на Software Testing.

Овој блог пост ќе ти биде детален водич како да дознаеш дали Software Testing е правилната професија за тебе

Разбери ја улогата на еден Software Tester

Улогата на Software Tester-от е да ги процени софтверските апликации или системи за да се осигура дека ги исполнуваат наведените барања, се функционални и сигурно функционираат.

Еве неколку клучни одговорности и задачи кои обично се поврзани со улогата на еден Software Tester:
 • Тестирање. Тестерите ги извршуваат тест случаите (test cases) според планот за тестирање. Тие вршат функционални, регресивни, перформанси, безбедносни и други видови на тестирање по потреба. Тие ги снимаат резултатите од тестот, вклучувајќи ги сите дефекти или проблеми со кои се среќаваат и ги доставуваат до програмерите за да ги решат истите.
 • Идентификација и известување за дефекти. Софтвер тестерите прецизно ги идентификуваат и пријавуваат софтверските дефекти или проблеми откриени за време на тестирањето. Тие ги документираат овие дефекти со детални чекори за репродукција и обезбедување придружни информации. Тие тесно соработуваат со програмерите за да се осигураат дека сите проблеми се разбрани и соодветно решени.
 • Автоматизирање на тестови. Софтвер тестерите може да бидат вклучени во автоматизација на тестовите, каде што развиваат и одржуваат автоматизирани тест скрипти користејќи рамки и алатки за тестирање. Автоматското тестирање помага во ефикасно извршување на повторувачки или сложени тест сценарија и го подобрува целокупното одвивање на тестот.
 • Водење соодветна документација. Тестерите одржуваат точна и ажурирана документација за тестирањата, вклучувајќи планови за тестирање, тест случаи и извештаи за тестирање. Тие исто така може да придонесат за создавање на корисничка документација или прирачници.
 • Планирање на тестови. Тестерите на софтвер соработуваат со засегнатите страни, како што се програмери, деловни аналитичари и менаџери на проекти, за да ги разберат барањата за софтверот и да создадат сеопфатен план за тестирање. Овој план го прикажува опсегот на тестирањето, целите, случаите за тестирање и временските рокови.

Процени ги твоите вештини и силни страни

Оценувањето на твоите постоечки вештини и силни страни е со цел да одредиш дали истите се усогласени со барањата на науката за податоци.

Еве неколку вештини што треба да ги поседува успешен софтвер тестер:
 • Внимание на детали. Тестирањето на софтверот бара внимателно око за детали за да се идентификуваат дури и најмалите проблеми или недоследности во софтверот. Треба прецизно да ги прегледаш барањата, прецизно да ги извршиш случаите на тестови и темелно да ги анализираш резултатите од тестот.
 • Аналитичко и критичко размислување. Силните вештини за аналитичко и критичко размислување се од суштинско значење за разбирање на сложени софтверски системи, анализа на резултатите од тестот и решавање проблеми. Треба да размислуваш логично, да идентификуваш обрасци и да ја одредиш основната причина за проблемите.
 • Способности за решавање на проблеми. Како софтверски тестер, ќе наидеш на различни предизвици и пречки за време на процесот на тестирање. Ефективните вештини за решавање проблеми ќе ти помогнат да се справиш со овие прашања, да предложиш добри решенија и да работиш заедно со програмерите и засегнатите страни за да ги решите.
 • Комуникациски вештини. Добрите комуникациски вештини, и писмени и вербални, се клучни за тестирачите на софтвер. Треба ефективно да ги пренесеш резултатите од тестот, баговите и сите релевантни информации на програмерите, проект менаџерите и другите засегнати страни. Јасната комуникација гарантира дека сите ги разбираат проблемите и можат да соработуваат за да ги решат.
 • Владеење на техники и методологии на тестирање. Познавањето на различни техники за тестирање, како што се тестирањето со „црна кутија“, тестирање со „бела кутија“ и истражувачко тестирање, може да ја подобри твојата способност да дизајнираш ефективни тест случаи. Познавањето на методологиите за тестирање, како DevOps, исто така може да биде вредно за прилагодување на различни проектни средини.
 • Соработка и тимска работа. Тестирањето на софтверот ретко се изведува изолирано. Често ќе работиш во тимови, ќе соработуваш со програмери, деловни аналитичари и други засегнати страни. Да се ​​биде тимски играч, активно да се учествува во дискусии и да се споделуваат информации и увиди придонесуваат за успехот на процесот на тестирање.
 • Приспособливост и континуирано учење. Полето за тестирање софтвер постојано се развива, со нови алатки, технологии и методологии кои редовно се појавуваат. Да се ​​​​биде приспособлив и отворен за учење гарантира дека ќе останеш во тек со трендовите во индустријата и најдобрите практики, овозможувајќи ти да ги подобриш твоите вештини за тестирање.
 • Трпение и упорност. Тестирањето може да биде процес кој се повторува и одзема многу време. Трпението и упорноста се клучни за да се спроведе темелно тестирање, да се справи со неуспесите и вредно да се следат додека не се завршат сите потребни тестови.

Запомни дека стекнувањето и развивањето на овие вештини бара време, труд и многу пракса. Затоа, нека не те обесхрабрува доколку дел од овие овие вештини сè уште ги немаш усовршено. Сите можеш да ги стекнеш на Brainster Next College (Бреинстер Некст колеџ) – првиот практичен ИТ-факултет во Македонија.

Присуствувај на настани и вебинари

Учествувајте на локални настани, конференции или вебинари поврзани со науката за податоци. Ангажирањето со професионалци во областа може да ти помогне да добиеш увид во нивните искуства, најновите трендови и предизвиците со кои тие се соочуваат. Исто така, ќе ти даде можност да се поврзеш и со врсници кои споделуваат слични интереси со тебе.

Тука можеш да го проследиш вебинарот на Моника Божиновска, предавач на Brainster Next College која го предава предметот Тестирање на софтвер на студиската програма по Софтверско инженерство и иновации.

Brainster Next College е првиот акредитиран практичен ИТ-факултет кај нас кој нуди две уникатни додипломски студии за Софтверско инженерство и иновации и UX/UI и графички дизајн.

Преземи го првиот чекор кон успешна кариера и дознај повеќе за нашите програми, методологија на работа, професори и како можеш да студираш сега, а да плаќаш по вработувањето.

Местата за двете студиски програми се ограничени, аплицирај сега!

Share

Биди секогаш во тек со новости од Медиа

  Следи ги новостите од медија

   X

   Се пополнуваат последните места на двете студиски програми!

   Соработувај со нас

    Предложи Содржина

     Контакт Лице

     (+389) 070 239 915
     Или пиши ни на
     Softversko inzenerstvo | Brainster Next College

     Испратено!

     Твојата порака е успешно пратена. Соодветен човек од нашиот тим ќе те исконтактира најбрзо што може!