Кои се најголемите виновници за климатските промени?

Никогаш порано во човечката историја не сме биле побогати, понапредни или успешни. А сепак, се соочуваме со брзото темпо на климатски промени, речиси беспомошни да ги спречиме. Сувите места стануваат посуви, а влажните места уште повлажни. Безброј екосистеми изумираат и исчезнуваат со загадувањето на океаните. Кои се последниците од климатските промени? Кому може да ја препишеме виновната за оваа сценарио? Има ли светло на крајот на тунелот?
borba-so-klimatski-promeni | Softversko inzenerstvo | Brainster Next College
Share
Share on facebook
Share on linkedin

Кои се последиците од климатските промени?

Човечките активности и емисиите на гасови со ефект на стаклена градина во атмосферата веќе оставија видлив белег на климата на нашата планета. 

 • Температурата се зголеми за околу 1.1 степен во однос на прединдустрискиот период.
 • Во повеќето копнени области секоја од последниве 4 години беше потопла од претходната година.
 • Бевме сведоци на голем број топлотни бранови, настани со екстремна количина врнежи и суши.
 • Потенцијално зголемување на нивото на морињата до 2 метри може целосно да ги дестабилизира ледените плочи на Гренланд и Антарктикот.

Дури и да ја задржиме границата на затоплување до 1.5 степени, сепак нема да бидеме имуни на сè повеќе екстремни временски настани кои ќе направат фијаско во светот.

климатски-промени

Извор: https://www.nrdc.org/

Кои се виновниците за климатските промени?

Истражувањата покажуваат дека следниве држави се најголеми емитери на јаглерод диоксид (CO2):

 • САД со кумулативни емисии од 509 милијарди тони CO2 (20% од вкупните кумулативни емисии во светот);
 • Кина со 284 милијарди тони CO2 (11%);
 • Русија со 172 милијарди тони CO2 (7%);
 • Бразил со 112 милијарди тони CO2 (5%)
 • Индонезија со 102 милијарди тони CO2 (4%)
 • Германија со 88 милијарди тони CO2 (4%)
 • Обединетото Кралство со 74 милијарди тони CO2 (3%).
 • Индија со 68 милијарди тони CO2 (3%)

Статистички, за 2/3 од вкупните кумулативни емисии на CO2 во светот одговорни се фосилните горива и цементот, а ⅓ CO2 им се припишува на употребата на земјиштето и шумарството.

Пред да го впериме прстот во другите, треба да се запрашаме што ние како индивидуи правиме за да ја зачуваме животната средина или само уште повеќе придонесуваме за хаосот што веќе се случува?

Дали има светло на крајот на тунелот?

Иако сознанијата од климатските промени не се сјајни, добра вест е тоа што во најголема мера иднината е сè уште во нашите раце. 

Идните емисии на гасови со ефект на стаклена градина директно зависат од тоа колку ќе се загрее нашата планета. 

Ова значи дека ако се спроведат мерки за намалување на согорувањето фосилни горива и ако се премине кон обновливи извори на енергија, голема е веројатноста дека ќе може да ги спречиме едни од најтешките последици од климатските промени.

Светот нема време за губење! Потребна е итна и одлучна климатска акција. Секој дополнителен тон CO2 во атмосферата ја зголемува шансата за бројни неповолни услови и само ние можеме да го превенираме оваа сценарио.

Како да ја заштитиме животната средина од најлошото? Во видеово ќе го најдеш одговорот: 

Share

Share on facebook
Share on linkedin

претходно

Text

Softversko inzenerstvo | Brainster Next College

следно

Text

Softversko inzenerstvo | Brainster Next College

Види повеќе во новости, заедница, проекти

Биди секогаш во тек со новости од Медиа

  Следи ги новостите од медија

   X

   |

   Онлајн Q&A сесија на 12-ти април,  19:00 часот!

   Сè за Brainster Next College и опцијата „Студирај сега, плаќај по вработувањето“  👉

    

   |

   Онлајн Q&A сесија

   Сè за Brainster Next College и опцијата „Студирај сега, плаќај по вработувањето“ 👇

    

   12-ти април,  19:00 часот!

   Соработувај со нас

    Предложи Содржина

     Контакт Лице

     (+389) 070 239 915
     Или пиши ни на
     Softversko inzenerstvo | Brainster Next College

     Испратено!

     Твојата порака е успешно пратена. Соодветен човек од нашиот тим ќе те исконтактира најбрзо што може!