Контакт

Што сè можеш да работиш како софтвер тестер по дипломирање на Brainster Next College

Софтвер тестинг е една од најпопуларните професии во денешницата. Дознај што сè можеш да работиш како софтвер тестер по дипломирање на Brainster Next College.
karieri-vo-IT-softversko-inezerstvo | Softversko inzenerstvo | Brainster Next College
Share
Share on facebook
Share on linkedin

Животниот циклус на развојот на софтвер не е целосен без фазата на тестирање. Тестирањето е од витално значење за да се обезбеди севкупен квалитет на финалниот производ. 

Режимот на тестирање може да биде различен, но сепак, крајната цел е иста – софтверот да биде без грешки објавен во јавноста и да ги задоволи потребите на крајните корисници.

Од таа причина, побарувачката на софтвер тестери постојано бележи раст на глобално ниво бидејќи на секој софтвер му е потребен тестер.

Поведени од ова, првата студиска програма на првиот акредитиран практичен ИТ факултет кај нас, Brainster Next College (Бреинстер Некст колеџ) е токму програмата по Софтверско инженерство и иновации.

Креирана по најсовремени стандарди, програмата на Brainster Next College ќе им овозможи на студентите да се стекнат со најбараните вештини во денешницата коишто ќе им ги отворат вратите кон многубројни работни професии.

Во продолжение, ги издвоивме 7-те најпопуларни Software Testing професии

1. Software Engineer

Софтверското инженерство е гранка на компјутерската наука која се занимава со дизајнирање, развој, тестирање и одржување на апликации. Софтверските инженери применуваат инженерски принципи и познавање на програмски јазици за да изградат софтверски решенија за крајните кориници.

Проценета годишна плата според Glassdor: $117,613

2. Quality Assurance Engineer

QA инженерот создава тестови кои ги идентификуваат проблемите со софтверот пред лансирање на производот. Овие тестови вклучуваат други задачи како што се: развивање и извршување на нови тестови и известување за нивните резултати до засегнатите страни, кои ќе соработуваат за да ги поправат програмските грешки или проблеми.

Проценета годишна плата според Glassdor: $103,981

3. Quality Assurance Analyst

Аналитичарот за обезбедување квалитет е личност кој гарантира дека софтверот на организацијата работи правилно. Откако развивачите на софтвер ќе изградат програма, аналитичарите за обезбедување на квалитет ја тестираат истата. Софтверските програми често се замрзнуваат, не работат правилно на одредени оперативни системи или може да им недостасуваат клучни функции. Аналитичарите за обезбедување квалитет ги запираат проблемите пред да започнат со работа во опкружување за тестирање дури и пред софтверот да биде пуштен во јавноста. Ова ја намалува секоја фрустрација и залудно потрошено време, и на крајот има корист за целата организација.

Проценета годишна плата според Glassdor: $79,615

4. Software Test Engineer

Инженерите за тестирање на софтвер се одговорни за дизајнирање и спроведување на тест процедури за да се осигураат дека софтверските програми работат како што е предвидено. Тие главно се ангажирани од компании за развој на софтвер за да се осигураат дека производите работат според спецификациите пред да бидат објавени во јавноста.

Проценета годишна плата според Glassdor: $105,288

5. Performance Tester

Со овој метод на тестирање, софтверот се тестира во однос на одреден обем на работа. Некои од метриките што ќе се евалуираат се одговорноста, масикмалната носивост итн. Тестирањето на перформансите помага да се осигура дека критичните компоненти на апликацијата работат како што се очекува при различни оптоварувања од страна на корисникот. 

Проценета годишна плата според Glassdor: $103,797

6. Manual Tester

Мануелното тестирање на софтвер е кога софтвер тестерите го проверуваат квалитетот на новата апликација без да користат алатки за автоматизација или скриптирање. Целта е да се идентификуваат грешки или дефекти доколку ги има продуктот, да се осигура дека производот е без грешки и да се провери дали е усогласен со наведените функционални барања. Во овој метод, тестерот ја имитира улогата на краен корисник. Крајниот корисник е оној кој всушност ќе го користи софтверскиот производот. Тука тестерот мора рачно да ги искористи сите софтверски карактеристики за да ги пронајде грешките.

Проценета годишна плата според Glassdor: $91,853

7. Automation Tester

При автоматско тестирање, тестерот треба да ги потврди карактеристиките на софтверот со пишување скрипти кои ги автоматизираат тест активностите. Тоа заштедува многу време бидејќи не бара рачни напори. Најчесто, ова е најисплатливот начин за тестирање на софтвер на долг рок. Автоматските тестери можат да се наречат и инженери за QA бидејќи нивната улога е да ги тестираат сите аспекти на квалитетот на производот, како што се: функционалноста, перформансите, безбедноста итн. во комбинација со различни технологии и техники за тестирање на апликацијата која се тестира.

Проценета годишна плата според Glassdor: $103,229

Преземи го првиот чекор кон успешна кариера во програмирање и дознај повеќе за нашите програми, методологија на работа, професори и процес на аплицирање.

За повеќе информации, закажи средба сега!

Share

Share on facebook
Share on linkedin

претходно

Text

Softversko inzenerstvo | Brainster Next College

следно

Text

Softversko inzenerstvo | Brainster Next College

Види повеќе во новости, заедница, проекти

Биди секогаш во тек со новости од Медиа

  Следи ги новостите од медија

   X

   Join Generation Next! Реши го тестот за компетенции и „Студирај сега-плаќај по вработување!“

   Соработувај со нас

    Предложи Содржина

     Контакт Лице

     (+389) 070 239 915
     Или пиши ни на
     Softversko inzenerstvo | Brainster Next College

     Испратено!

     Твојата порака е успешно пратена. Соодветен човек од нашиот тим ќе те исконтактира најбрзо што може!