5 совети за наоѓање и поправање грешки во кодот

Без разлика на програмерското искуството, секој програмер се соочува со грешки во кодот. Прочитај ги овие 5 совети за наоѓање и поправање грешки во кодот.
5-soveti-za-debagiranje | Softversko inzenerstvo | Brainster Next College
Share
Share on facebook
Share on linkedin

Дебагирањето (Debugging) е суштински дел од процесот на програмирање, а совладувањето на уметноста на дебагирање е од клучно значење за секој програмер. Дебагирањето е процес на наоѓање и поправање на грешки во кодот и може да биде задача која одзема многу време и фрустрира. Сепак, со соодветно знаење и алатки, можно е дебагирањето да се направи поефикасен и поефективен процес. Во овој блог пост, ќе истакнеме неколку совети и трикови за совладување на уметноста на дебагирање и ќе дознаеш за некои вообичаени алатки и техники што може да се користат за наоѓање и поправање на грешки во кодот.

Во продолжение, прочитај кои се 5-те совети за наоѓање и поправање грешки во кодот

Најди го изворот на проблемот

Кога ќе наидеш на грешка, една од првите работи што треба да ги направиш е да се обидеш да го рекреираш проблемот во контролирана средина. Ова може да ти помогне да добиеш повеќе информации за причината за грешката што ќе ти помогне побрзо и полесно да го идентификуваш изворот на проблемот. На пример, ако наидеш на грешка во веб-апликација, може да креираш средина за тестирање што вклучува база на податоци, веб-сервер и прелистувач.

Кога се обидуваш да ја пронајдеш грешката во кодот, може да ти биде многу корисно доколку го разделите проблемот на помали делови, а потоа да се фокусираш и да го испиташ секој од нив одделно. Оваа техника, позната како „раздели и владеј“, може да ти помогне да го изолираш изворот на проблемот и го олеснуваат идентификувањето на основната причина. Така, доколку наидеш на грешка во сложен систем, може да го поделиш системот на помали компоненти и да ја испиташ секоја компонента посебно. Со тоа, можеш да идентификуваш која компонента ја предизвикува грешката и да ги фокусирате твоите напори на поправање на таа компонента.

Користи ги правилните алатки

Важен аспект на дебагирањето е да ги имаш вистинските алатки. Има широк спектар на алатки достапни за дебагирање и важно е да се изберат вистинските алатки за вистинската задача. На пример, ако работиш со веб-апликација, корисно е да имаш екстензија на прелистувачот што ти овозможува да го прегледаш и дебагираш кодот. Слично на тоа, ако работиш со апликација од командната линија, корисно е да имаш алатка која ти овозможува да го видиш излезот од апликацијата во реално време. Дополнително, многу програмски јазици имаат вградени алатки за дебагирање што може да се користат, како што е изјавата „печати“ во Python, која може да се користи за печатење на вредноста на променливите за време на извршувањето на кодот.

Една од најефикасните алатки за наоѓање грешки во програмирањето е “debugger”. Дебагерот е софтверска алатка која ти овозможува да чекориш низ кодот по ред, да ги прегледуваш променливите и да поставуваш точки на прекин. Ова го олеснува идентификувањето каде во кодот се појавува грешката и што може да ја предизвика.

Обиди се со различни пристапи

Понекогаш пробувањето поинаков пристап или рефакторирањето на код може да ти помогне да ги пронајдеш грешките. На пример, ако наидеш на грешка во сложен систем, може како подобар пристап да се покаже да се обидеш да го преработиш системот од нула, отколку да пробуваш да ја најдеш конкретната грешка во сложениот систем. Со преземање поинаков пристап, често можеш да најдеш нови начини за решавање на проблемот и идентификување на изворот на грешката.

Направи пауза

Оддалечувањето од кодот на неколку минути може да ти даде нова перспектива и да ти помогне да го видиш проблемот појасно. Кога работиш на особено тешка грешка, може лесно да се заглавиш во проблемот и тоа да ти предизвика поголем замор и фрустрираност. Дури и често се случува грешката да е мала и прилично очигледна, но преголемиот број на часови работа да предизвикува да не можеш да го согледаш проблемот. Затоа, одморот може да ти помогне да го одмориш умот, да размислиш за проблемот од нова перспектива и да дојдеш до нови идеи за наоѓање и поправка на грешката.

Побарај помош од друг програмер

Дали некогаш ти се случило да ги пробаш сите опции и пристапи и сепак да не успеваш да го решиш проблемот во кодот? Тогаш можеби најдобрата практика е да побараш помош од друго лице го прегледа кодот, и зачудувачки, практиката покажува дека кога некој за првпат го гледа кодот може побрзо да ја пронајде грешката отколку програмерот којшто го креирал истиот код. Ова е одличен начин да добиеш повратни информации за кодот и да ги идентификуваш потенцијалните грешки или можностите за подобрување.

Како заклучок, совладувањето на уметноста на дебагирање е суштински дел од процесот на програмирање и бара систематски пристап, вистински алатки и способност за користење на различни техники и пристапи. Со разложување на проблемот на помали делови, користење на процес на елиминација, јасно разбирање на очекуваното однесување на кодот, дебагирањето може да се направи поефикасно и поефективно. Важно е да се напомене дека дебагирањето е континуиран процес и бара упорност, трпение и пракса. Како што ќе стекнуваш повеќе искуство, ќе развиваш свои техники за дебагирање и ќе стануваш сè поумешен во наоѓањето и поправањето на грешките во кодот.

Brainster Next College е првиот акредитиран практичен ИТ-факултет кај нас кој нуди две уникатни додипломски студии за Софтверско инженерство и иновации, и UI/UX и графички дизајн.

Преземи го првиот чекор кон успешна кариера и дознај повеќе за нашите програми, методологија на работа, професори и процес на аплицирање.

За повеќе информации, закажи средба сега!

Share

Share on facebook
Share on linkedin

претходно

Text

Softversko inzenerstvo | Brainster Next College

следно

Text

Softversko inzenerstvo | Brainster Next College

Види повеќе во новости, заедница, проекти

Биди секогаш во тек со новости од Медиа

  Следи ги новостите од медија

   X

   |

   Онлајн Q&A сесија на 12-ти април,  19:00 часот!

   Сè за Brainster Next College и опцијата „Студирај сега, плаќај по вработувањето“  👉

    

   |

   Онлајн Q&A сесија

   Сè за Brainster Next College и опцијата „Студирај сега, плаќај по вработувањето“ 👇

    

   12-ти април,  19:00 часот!

   Соработувај со нас

    Предложи Содржина

     Контакт Лице

     (+389) 070 239 915
     Или пиши ни на
     Softversko inzenerstvo | Brainster Next College

     Испратено!

     Твојата порака е успешно пратена. Соодветен човек од нашиот тим ќе те исконтактира најбрзо што може!