Search
Контакт

Изненадувачката моќ на вистинските прашања

Техниката на поставување добри прашања е особено важна и во образовниот процес, и студентот треба да знае да му ги постави вистинските прашања на професорот, но и обратно. И професорот треба да знае што и како да праша. Затоа, научете навреме како да поставувате добри прашања.
postavuvaj-gi-vistinskite-prasanja | Softversko inzenerstvo | Brainster Next College
Share

Поставувањето прашања е уникатно моќна алатка која носи голема вредност во организациите и поттикнува учење и размена на идеи, поттикнува иновации и подобрување на перформансите, гради однос и доверба меѓу членовите на тимот, и секако, може да го ублажи деловниот ризик.

Голем дел од работниот ден на извршните директори им поминува во барање информации од други луѓе – како на пример информации од тим лидерите за статусот на тековните проекти или едноставно во напнати преговори со клиенти во кои има многу прашања и одговори.

Сепак, за разлика од професионалците како што се правниците, новинарите и лекарите, кои се научени како да поставуваат прашања како суштински дел од нивната обука, на многумина им е потребна помош за тоа како да ги поставуваат вистинските прашња, за да ги направат разговорите многу попродуктивни.

Фото: Pixabay

Но, техниката на поставување добри прашања е особено важна и во образовниот процес, и студентот треба да знае да му ги постави вистинските прашања на професорот, но и обратно. И професорот треба да знае што и како да праша. 

Испрашувањето е уникатно моќна алатка , која поттикнува учење и размена на идеи, поттикнува иновации и подобрување на перформансите, гради однос и доверба меѓу членовите на тимот.

На некои луѓе, поставувањето прашања им оди лесно. Нивната природна љубопитност, емоционална интелигенција и способност да читаат луѓе го ставаат идеалното прашање на врвот на нивниот јазик. Но, повеќето луѓе не поставуваат доволно прашања, а уште помалку ги поставуваат вистинските прашања на оптимален начин.

Добрата вест е дека со поставување прашања, природно ја подобруваме нашата емоционална интелигенција, што пак нè прави подобри испрашувачи. Ова е доблесен циклус. 

Со оваа проблематика особено се занимава и The Harvard Business Review, а статиите им се базираат на увиди од истражувањата на науката за тоа како се однесуваат луѓето кога поставуваат прашања.


Еве неколку од нивните добри совети поврзани со моќта на вистинските прашања:

Ако не прашуваш, нема да дознаеш!

„Бидете добар слушател“, советува Дејл Карнеги во неговата класика од 1936 година „How to Win Friends and Influence People“. „Поставувајте прашања на кои другиот ќе ужива да одговара“. Повеќе од 80 години подоцна, повеќето луѓе сè уште не го слушаат советот на овој мудрец. Истражување на Harvard Business School, пред неколку години утврдило дека луѓето не поставуваат доволно прашања, и тоа во секакви ситуации, дали е интервју за работа, прв состанок или работен состанок.

Зошто многумина од нас, толку многу се воздржуваат од поставување прашања? Има многу причини. Луѓето може да бидат егоцентрични – желни да ги импресионираат другите со свои мисли, приказни и идеи, па дури не ни помислуваат да постават прашање. Или можеби се апатични – не се грижат доволно за да прашаат или очекуваат да им биде досадно од одговорите што би ги слушнале. Можеби се премногу сигурни во сопственото знаење и мислат дека веќе ги знаат одговорите, или можеби се загрижени дека ќе постават погрешно прашање и ќе бидат сметани за груби или некомпетентни. Но, најголемиот инхибитор, според истражувањето на Харвард е тоа што повеќето луѓе едноставно не разбираат колку може да биде корисно доброто испрашување.


Поставувањето на многу прашања го отклучува учењето и ги подобрува интерперсоналните врски.

Фото: Pixabay

Прашањата се толку моќни алатки што можат да бидат корисни, но често се мисли дека токму поставувањето прашања е спротивно на општествените норми. На пример, општо прифатено е дека од кандидатите за работа се очекува да одговараат на прашања за време на интервјуата, а не тие да поставуваат. Но, истражувањето на Ден Кејбл, од Лондонската бизнис школа, и Вирџинија Кеј, од Универзитетот во Северна Каролина, сугерира дека повеќето луѓе прекумерно се самопромовираат за време на интервјуата за работа. И кога интервјуираните се фокусираат на тоа како да се продадат подбро, тие веројатно ќе заборават да поставуваат прашања – за организацијата, работата, за платата и нема да знаат дали оваа работна позиција ќе им донесе задоволство… Ова истражување покажало дека во вакви стуации поставување прашања од страна на кандидатите може да сигнализира компетентност, да изгради однос и во никој случај не било сфатено како недозволено однесување.

Затоа, поставувајте прашања, само така ќе добиете одговори!

Новите методи на поставување прашања

Првиот чекор за да станете подобар прашувател е едноставно да поставите повеќе прашања. Се разбира, големиот број прашања не е единствениот фактор што влијае на квалитетот на разговорот: видот, тонот, редоследот, исто така се важни.

Во наставата на Harvard Business School, изведуваат вежба во која им наложуваат на парови студенти да разговараат. На некои студенти им се кажува да поставуваат што е можно помалку прашања, а на некои им се наложува да поставуваат што е можно повеќе. Експериментот покажал дека оние од првата група генерално кажуваат дека искуството наликува на ситуација во која деца се вклучуваат во веќе започната игра, тие разменуваат изјави, но се борат да иницираат интерактивен, пријатен или продуктивен дијалог. 

Оние другите со многуте прашања кажуваат различни искуства. Понекогаш оној што го поставува прашањето учи многу за својот партнер, оној што одговара се чувствува слушнат и двајцата заминуваат чувствувајќи се длабоко поблиски. Во други случаи, еден од учесниците може да се чувствува непријатно во својата улога или да не е сигурен колку да сподели, а разговорот може да изгледа како испрашување.

Затоа ова истражување сугерира неколку пристапи кои можат да ја подобрат моќта и ефикасноста на прашањата.

Најдобриот пристап за дадена ситуација зависи од целите на соговорниците – конкретно, дали дискусијата е кооперативна (на пример, дуото се обидува да изгради врска или да заврши заедничка задача) или конкурентна (страните се обидуваат да откријат чувствителни информации едни од други или им служат на сопствените интереси), или некоја комбинација од двете.


Размислете за следните тактики:

 • Фаворизирајте follow-up прашања

Не сите прашања се создадени еднакви. Истражувањето на Harvard Business School, користејќи човечко кодирање и машинско учење, открило четири типа прашања: воведни прашања („Како си?“), огледало-прашања („Добро сум. Како си ти?“), full-switch прашања (оние кои целосно ја менуваат темата) и дополнителни или  follow-up прашања (оние кои бараат повеќе информации). Иако секој тип е застапен во природниот разговор, се чини дека follow-up прашањата имаат посебна моќ. Тие му сигнализираат на оној со кого разговарате дека слушате, се грижите и сакате да дознаете повеќе.


 • Дознајте кога да поставите отворени, а кога затворени прашања

Никој не сака да се чувствува како да се наоѓа во полициска станица на испрашување, а некои прашања може да водат кон само „да“ или „не одговори“.

Прашањата од отворен тип можат да се спротивстават на тој ефект и затоа можат да бидат особено корисни за откривање информации или учење нешто ново. Навистина, тие се извори на иновации – што често е резултат на наоѓање на скриениот, неочекуван одговор на кој никој досега не помислил.

Истражувања покажале дека на пример, „затворените“ прашања можат да водат кон пристрасност и манипулација. 

Се разбира, отворените прашања не се секогаш оптимални. На пример, ако сте во напнати преговори или имате работа со луѓе кои имаат тенденција да манипулираат, отворените прашања може да остават премногу простор за разговор и вие практично ги каните да лажат или да се извадат од ситуацијата. Во вакви околности затворените прашања функционираат подобро.

Фото: https://www.pexels.com/


 • Користете го вистинскиот тон

Луѓето се подостапни кога поставувате прашања на лежерен начин, наместо со крут или официјален тон. Во една од студиите на Harvard Business School, на учесници им биле поставени низа чувствителни прашања во онлајн анкета. За една група учесници, корисничкиот интерфејс на веб-страницата изгледал забавно и несериозно, а за друга група, страницата изгледала официјално. На контролната група и била претставена веб-страница со неутрален (вообичаен) изглед. Учесниците имале двојно поголема веројатност да откријат чувствителни информации за страницата со вообичаен изглед отколку на другите.


 • Тешки или лесни прашања, што прво да се постави? 

Поставувањето прво на тешки прашања може да ги направи луѓето поподготвени да се отворат.

Луѓето, исто така, имаат тенденција да бидат поотворени кога ќе им се даде можност за бегство од разговорот. На пример, ако им се каже дека можат да ги променат своите одговори во секој момент, тие имаат тенденција да се отвораат повеќе. Ова може да објасни зошто тимовите и групите сметаат дека бреинсторминг сесиите се толку продуктивни. 

Кога има табла на која што сè може да се избрише и не постои осудување, луѓето имаат поголема веројатност да одговараат на прашања искрено и да кажат работи што инаку не би можеле да ги кажат. Генерално, премногу формалниот тон веројатно ќе ја спречи подготвеноста на луѓето да споделуваат информации.

“Question everything,” , рекол славниот Ајнштајн! Личната креативност и организациските иновации се потпираат на подготвеноста да се бараат нови информации. Добрите прашања и внимателните одговори поттикнуваат полесни и поефективни интеракции, ги зајакнуваат односите и довербата и ги водат групите кон нови откритија. 

Затоа, прашувајте!

Дознајте повеќе за темата на Harvard Business Review.Преземи го првиот чекор кон успешна кариера во програмирање и дознај повеќе за нашите програми, методологија на работа, професори и процес на аплицирање.

За повеќе информации, закажи средба сега!

Share

Биди секогаш во тек со новости од Медиа

  Следи ги новостите од медија

   X

   Psst...😎 Првиот уписен рок заврши!

   Група 1 и група 2 се
   пополнети и веќе им
   кажавме welcome на
   новите студенти.

   Приемниот тест е отворен до 1 април!
   Не е шега 🤯

   Регистрирај се на листата на
   чекање за следниот уписен рок!

   Соработувај со нас

    Предложи Содржина

     Контакт Лице

     (+389) 070 239 915
     Или пиши ни на
     Softversko inzenerstvo | Brainster Next College

     Испратено!

     Твојата порака е успешно пратена. Соодветен човек од нашиот тим ќе те исконтактира најбрзо што може!