Search
Контакт

Netflix документарци за UX/UI дизајн

Прочитај кои се најпопуларните документарци на Netflix што мора да ги погледне секој ентузијаст за UX/UI дизајн и дознај повеќе за убавините на оваа сфера.
netflix-dokumentarci-za-ux/ui-dizajn | UX/UI i graficki dizajn | Brainster Next College
Share

Доколку си заинтересиран за дизајнот на корисничко искуство (UX) или кориснички интерфејс (UI) и сакаш да ги стекнеш или пак прошириш твоите знаења во оваа област имаме еден понеобичен, но многу забавен начин на којшто можеш тоа да го направиш.

Дали знаеш дека Netflix како платформа со огромен избор на филмови и серии е одлична можност за едуцирање?

Целата колекција од филмови на Netflix нуди разновиден опсег на теми и перспективи, од длабоко навлегување во целиот процес на дизајнирање до истражување на врвни технологии и размислување за дизајн. Без разлика дали си заинтересирани за веб-дизајн, дизајн на мобилни апликации или пак дизајн фокусиран на корисникот, во овие филмови има опфатено по нешто за секого.

Подготви се да добиеш инспирација од врвните светски дизајнери и лидери во индустријата, како и да научиш многу за новите дизајнерски концепти и техники и да откриеш како тие можат да се применат во ситуации во реалниот свет.

Во продолжение, прочитај кои се најпопуларните документарци на Netflix за UX/UI дизајн што мора да ги погледне секој ентузијаст за UX/UI дизајн

The Startup Kids

Овој документарец следи група млади претприемачи додека лансираат и развиваат сопствени стартапи. Филмот ги истражува начините на кои дизајнерското размислување и дизајнот фокусиран на корисникот се составен дел на успехот на овие потфати, при што стартапите се фокусираат на создавање производи и услуги кои решаваат проблеми од реалниот свет и ги задоволуваат потребите на нивната целна публика. Документарецот ја нагласува важноста на креативноста, упорноста и соработката во светот на стартапите и ги прикажува начините на кои UX/UI дизајнот може да се користи за создавање иновативни и влијателни дигитални производи и услуги.

Design Disruptors

Овој документарец ги испитува начините на кои дизајнот го менува бизнис пејзажот, со фокус на UX/UI дизајнот и начините на кои тој ги нарушува традиционалните индустрии. Филмот содржи интервјуа со дизајнери и директори од компании како Airbnb, Dropbox и Pinterest, кои разговараат за тоа како дизајнерското размислување и дизајнот насочен кон корисниците станаа централни за нивниот успех. Документарецот, исто така, ја нагласува важноста на соработката и меѓуфункционалните тимови во создавањето успешни производи и услуги.

„The Minimalists: Less Is Now“

Овој документарец навлегува подлабоко во идејата за минимализмот, испитувајќи како тој може да се примени во различни области од животот, вклучувајќи ги личните односи, кариерата и потрошувачката култура. Документарецот содржи и интервјуа со експерти од областа на минимализмот, вклучувајќи психолози, автори и претприемачи, кои нудат увид во придобивките од живеењето со помалку.

Минималистичкиот начин на живот што го промовира овој документарец вклучува поедноставување на животот и фокусирање на она што е навистина важно. Ова може да се претвори во дизајн на дигитални производи и кориснички интерфејси, бидејќи минималистичките принципи на дизајнот можат да создадат поинтуитивно и рационализирано корисничко искуство.

На пример, минималистичкиот пристап кон UX дизајнот може да вклучи отстранување на непотребни функции и неред од веб-страницата или апликација, со цел да се создаде пофокусирано и попријатно искуство за корисниците.

„Tales by Light“

„Tales by Light“ е документирана серија која ги следи фотографите ширум светот, од кои многумина ги инкорпорираат принципите за дизајн на UX/UI во нивната работа. Оваа серија ја истражува моќта на фотографијата да раскажува привлечни приказни и да ја долови убавината на светот околу нас. Серијата следи разновидна група фотографи додека патуваат до некои од најоддалечените и најневеројатните локации на земјата и ги користат нивните камери за да ги документираат луѓето, културите и пејзажите со кои се среќаваат.

Фотографијата е важен елемент во многу аспекти на UX дизајнот, бидејќи може да помогне визуелно да се пренесат информации до корисниците и да се создадат емоционални врски со нив. Со оваа серија ќе можеш да стекнеш подлабока благодарност за уметноста и фотографијата, што може да го информира нивниот пристап кон инкорпорирање на слики во дигитални производи и кориснички интерфејси.

Оваа серија е одлична за инспирација на секој UX/UI дизајнер да бара висококвалитетни, влијателни слики кои можат да помогнат да се пренесат вредностите на брендот или уникатните карактеристики на производот. Исто така, може да ги поттикне дизајнерите да го земат предвид емоционалното влијание на нивните визуелни избори и како можат да создадат потопло и попривлечно корисничко искуство преку употреба на привлечна фотографија.

„The Great Hack“

„The Great Hack“ не е конкретно UX/UI документарец, бидејќи не се фокусира на дизајнот на дигитални производи или кориснички интерфејси, но сепак, прашањата што ги покренува околу приватноста на податоците и манипулацијата имаат важни импликации за UX дизајнот.

Бидејќи UX дизајнерите се стремат да создадат производи и интерфејси кои се привлечни, интуитивни и корисни за корисниците, тие исто така мора да размислат како податоците се собираат и користат во овие системи. „The Great Hack“ ги истражува начините на кои може да се манипулира со податоците на корисниците за политичка и комерцијална добивка, поставувајќи важни прашања за тоа како дизајнерите треба да пристапат кон приватноста и безбедноста на податоците во нивната работа.

Brainster Next College е првиот акредитиран практичен ИТ-факултет кај нас кој нуди две уникатни додипломски студии за Софтверско инженерство и иновации и UX/UI и графички дизајн.

Преземи го првиот чекор кон успешна кариера и дознај повеќе за нашите програми, методологија на работа, професори и процес на аплицирање.

Местата за двете студиски програми се ограничени, закажи средба сега!

Share

Биди секогаш во тек со новости од Медиа

  Следи ги новостите од медија

   X

   Psst...😎 Првиот уписен рок заврши!

   Група 1 и група 2 се
   пополнети и веќе им
   кажавме welcome на
   новите студенти.

   Приемниот тест е отворен до 1 април!
   Не е шега 🤯

   Регистрирај се на листата на
   чекање за следниот уписен рок!

   Соработувај со нас

    Предложи Содржина

     Контакт Лице

     (+389) 070 239 915
     Или пиши ни на
     Softversko inzenerstvo | Brainster Next College

     Испратено!

     Твојата порака е успешно пратена. Соодветен човек од нашиот тим ќе те исконтактира најбрзо што може!