Дознај дали UX/UI дизајнот е правилната професија за тебе

Изборот на вистинската професија може да биде предизвикувачко искуство. Дознај дали UX/UI дизајнот е вистинскиот кариерен пат за тебе.
doznaj-dali-ux/ui-dizajn-e-pravilnata-profesija-za-tebe | UX/UI i graficki dizajn | Brainster Next College
Share

Кога си пред изборот на факултет кој треба да те спреми за идната кариера, нормално е да се чувствуваш несигурно и збунето доколку сè уште не знаеш кон кој кариерен пат сакаш да зачекориш.

UX/UI дизајнот спаѓа во една од најбараните и најплатените ИТ-кариери на глобално ниво.

Со спроведување на темелно истражување, стекнување практично искуство и оценување на твоите вештини и интереси, ќе бидеш подобро подготвен да донесеш информирана одлука за продолжување на кариерата во UX/UI дизајнот.

Овој блог пост ќе ти биде детален водич како да дознаеш дали UX/UI дизајнот е правилната професија за тебе

Разбери ја улогата на еден UX/UI дизајнер

Улогата на UX/UI дизајнерот е да создава дизајни насочени кон корисникот кои обезбедуваат исклучителни кориснички искуства. UX (Корисничко искуство) и UI (Кориснички интерфејс) се две меѓусебно поврзани, но различни дисциплини во областа на дизајнот и можеш да се фокусираш само на стекнување на вештините на една дисциплина или пак да ги изучиш и двете.

Еве неколку клучни одговорности и задачи кои обично се поврзани со улогата на еден UX/UI дизајнер:
UX дизајнер
 • Истражување на корисници. UX дизајнерот спроведува истражувања со цел да ги разбере однесувањата, потребите и целите на корисниците. Ова вклучува методи како интервјуа, анкети и набљудување за да се соберат потребните сознанија.
 • Креирање wireframes и прототипи. Создадавање low-fidelity wireframes и интерактивни прототипи за да се визуелизираат и тестираат различни концепти за дизајн и интеракции со корисниците.
 • Тестирање на употребливост. Спроведување тестови за употребливост и собирање повратни информации од корисниците за да се оцени ефективноста и употребливоста на дизајните, правејќи повторувачки подобрувања врз основа на добиените увиди.
UI дизајнер
 • Развивање визуелен дизајн. Развивањето на визуелен стил, естетика и графички елементи на производ или интерфејс, вклучувајќи бои, типографија, иконографија и слики и сето тоа е задача на еден UI дизајнер.
 • Креирање на UI прототипи. Создадавање на high-fidelity интерактивни прототипи што го прикажуваат визуелниот дизајн и демонстрираат како корисниците ќе комуницираат со интерфејсот.
 • Фокус на респонсивен дизајн. Приспособување и дизајнирање на интерфејси кои реагираат и се достапни на различни уреди и големини на екранот, обезбедувајќи конзистентно корисничко искуство.

Процени ги твоите вештини и силни страни

Оценувањето на твоите постоечки вештини и силни страни е со цел да одредиш дали истите се усогласени со барањата на науката за податоци.

Еве неколку вештини што треба да ги поседува успешен UX/UI дизајнер:
 • Размислување насочено кон корисниците. Клучно е да се биде сочувствителен и да се разберат потребите, целите и однесувањата на корисниците. Пристапот фокусиран на корисникот гарантира дека твоите дизајни даваат приоритет на искуството и задоволството на корисникот.
 • Дизајнерско размислување. Дизајнерското размислување е пристап за решавање проблеми што вклучува сочувство со корисниците, дефинирање проблеми, замислување решенија, прототипирање и тестирање. Тоа ти помага систематски да им пристапиш на дизајнерските предизвици и да креираш иновативни решенија.
 • Разбирање на информациската архитектура. Доброто разбирање на информациската архитектура ти помага да ја организираш и структурираш содржината на логичен и интуитивен начин. Ова вклучува креирање текови на корисници, мапи на сајтови и системи за навигација кои им олеснуваат на корисниците да најдат информации и да извршуваат задачи.
 • Креирање на прототипови и wireframes. Умешноста во алатки како Sketch, Figma или Adobe XD за создавање интерактивни прототипови и wireframes ти овозможува брзо повторување и тестирање на концептите за дизајн. Оваа вештина ти помага да комуницираш и да ги потврдиш твоите идеи со засегнатите страни и корисниците.
 • Тестирање и истражување на употребливост. Познавањето на техниките за истражување на корисниците, методите за тестирање на употребливост и способноста за собирање и анализа на повратните информации од корисниците е од суштинско значење. Ова ти помага да ја оцениш ефективноста и употребливоста на твоите дизајни, да донесуваш одлуки засновани на податоци и да ги повторуваш врз основа на увидите на корисниците.
 • Соработка и комуникација. Силните вештини за соработка се од витално значење за работа со меѓуфункционални тимови, засегнати страни и клиенти. Способноста за ефективно комуницирање и презентирање на образложението и решенијата за дизајнирање е од клучно значење во застапувањето за одлуки за дизајн насочени кон корисникот.
 • Континуирано учење. Областа на UX/UI дизајнот постојано се развива. Да се ​​биде отворен за учење нови алатки, техники и трендови во индустријата е важно за да останеш во тек со промените и да ги подобриш твоите вештини.
 • Внимание на детали. Обрнувањето внимание на малите детали обезбедува точност и квалитет на твоите дизајни. Тоа значи да се биде прецизен со растојанието, усогласувањето, конзистентноста и справувањето со грешките за да се создадат професионални интерфејси.

Запомни дека стекнувањето и развивањето на овие вештини бара време, труд и многу пракса. Затоа, нека не те обесхрабрува доколку дел од овие овие вештини сè уште ги немаш усовршено. Сите можеш да ги стекнеш на Brainster Next College (Бреинстер Некст колеџ) – првиот практичен ИТ-факултет во Македонија.

Присуствувај на настани и вебинари

Учествувајте на локални настани, конференции или вебинари поврзани со науката за податоци. Ангажирањето со професионалци во областа може да ти помогне да добиеш увид во нивните искуства, најновите трендови и предизвиците со кои тие се соочуваат. Исто така, ќе ти даде можност да се поврзеш и со врсници кои споделуваат слични интереси со тебе.

Тука можеш да го проследиш вебинарот на Дамјан Обал, еден од странските предавачи – експерти од индустријата, кој го предава предметот Дизајн на кориснички интерфејс на Brainster Next College.

Brainster Next College е првиот акредитиран практичен ИТ-факултет кај нас кој нуди две уникатни додипломски студии за Софтверско инженерство и иновации и UX/UI и графички дизајн.

Преземи го првиот чекор кон успешна кариера и дознај повеќе за нашите програми, методологија на работа, професори и како можеш да студираш сега, а да плаќаш по вработувањето.

Местата за двете студиски програми се ограничени, аплицирај сега!

Share

Биди секогаш во тек со новости од Медиа

  Следи ги новостите од медија

   X

   Се пополнуваат последните места на двете студиски програми!

   Соработувај со нас

    Предложи Содржина

     Контакт Лице

     (+389) 070 239 915
     Или пиши ни на
     Softversko inzenerstvo | Brainster Next College

     Испратено!

     Твојата порака е успешно пратена. Соодветен човек од нашиот тим ќе те исконтактира најбрзо што може!