Контакт

7 најпопуларни книги за графички дизајн

Одличните графички дизајнери имаат една заедничка работа: постојано сакаат да читаат книги и да применуваат нови идеи во пракса.
najpopularni-knigi-za-graficki-dizajn | Graficki i UI/UX dizajn | Brainster Next College
Share
Share on facebook
Share on linkedin

Живееме во време кога литературата ни е лесно достапна и многу материјали ни стојат на располагање. А, еден од најефикасните начини за учење и развој на потребните вештини за унапредување на кариерата е да се биде во тек со последните трендови во индустријата и постојано информирање.

Ако сакаш да станеш еден од најдобрите и најкреативните графички дизајнери, постојано мора да учиш и да ги развиваш своите вештини за да го прошириш своето знаење.

Без разлика дали си веќе повеќе навлезен во светот на графичкиот дизајн или пак допрва стануваш ентузијаст во оваа свера, постојат многу книги кои можеш да ги прочиташ, а се во рамките на твојот интерес.

Во продолжение, издвоивме 7 книги кои треба да ги прочита секој ентузијаст за графички дизајн:

Branding: In Five and a Half Steps

Доколку те интересира како најголемите брендови го имаат изградено својот идентитет и сакаш да ги совладаш најкористените практики, „Branding: In Five and a Half Steps” ќе ти биде вистински водич како чекор по чекор да создадеш успешен бренд. Со повеќе од 1.000 живописни илустрации кои ги прикажуваат најуспешните корпоративни идентитети во светот, авторот ги сведува секојдневните брендови до нивните основни компоненти и како навидум суптилните влијанија можат да влијаат на клучните животни одлуки. 

Designing Brand Identity

Од истражување и анализа до креирање на стратегија на бренд, дизајнирање, лансирање и управување со брендот, оваа книга е прирачник полн со алатки за успешно брендирање и најдобри практики за инспирација. Исполнета со голем број студии на случај кои прикажуваат успешни брендови од светската класа, оваа книга ќе ти даде детален увид на најновите трендови во брендирањето, вклучувајќи ги и социјалните мрежи, мобилните уреди, глобалните пазари, апликациите, видеото и виртуелните брендови.

How to Be a Graphic Designer without Losing Your Soul

Како да управуваш со креативниот процес? Кој е првиот чекор во успешно толкување на брифот? Како да генерираш идеи кога сè изгледа неповрзано?

Во оваа книга ќе се сретнеш со јасни и концизни одговори и со уште голем спектар на практични совети со филозофски насоки кои ќе ти помогнат да ја започнеш својата кариера. Оваа книга вклучува и инспиративни интервјуа со 10 водечки дизајнери, преку кои е опфатен скоро секој аспект од професијата, со што претставува неопходен водич за секој млад дизајнер.

Grid Systems in Graphic Design

Оваа книга ќе ти ја долови важноста на grid & raster системот кој им помага на графичките дизајнери во создадавање на добро структурирани и избалансирани дизајни. Станува збор за вистински водич, полн со корисни совети за употребата на овие системи во графичкиот дизајн.

Design Is Storytelling

Доколку сакаш со своите дизајни да разбудиш емоции, да изградиш емпатија и да поттикнеш акција кај луѓето, оваа книга ќе те води низ совршениот спој на добриот дизајн и доброто раскажување на целата приказна. Презентирајќи десетици алатки и концепти на визуелен начин, наградуваната писателка ќе ти помогне да ја засилиш наративната моќ на својата работа. 

Why Fonts Matter

Со помош на оваа книга ќе ја разбереш науката зад тоа како фонтовите влијаат на она што луѓето го читаат, како предизвикуваат спомени, асоцијации и искуства во нивната имагинација. Ќе те импресионираат истражувањата дека фонтовите можат да го променат значењето на зборовите, да го променат вкусот на храната, да предизвикаат емотивни реакции и да ги откријат личностите на корисниците.

Thinking with Type

Во „Thinking with Type”, авторот дава јасни и фокусирани насоки за тоа како буквите, зборовите и параграфите треба да се усогласат, распоредат, подредат и обликуваат. Исполнета со многубројни визуелни примери кои ќе ти покажат како да бидеш инвентивен во системите на типографијата, кои се правилата и како истите да се прекршат. Оваа книга ќе стане твојот нов омилен водич.

Brainster Next College е првиот акредитиран практичен ИТ-факултет кај нас кој нуди две уникатни додипломски студии за Софтверско инженерство и иновации и Графички и UI/UX дизајн.

Преземи го првиот чекор кон успешна кариера и дознај повеќе за нашите програми, методологија на работа, професори и процес на аплицирање.

Местата за двете студиски програми се ограничени, закажи средба сега!

Share

Share on facebook
Share on linkedin

претходно

Text

Softversko inzenerstvo | Brainster Next College

следно

Text

Softversko inzenerstvo | Brainster Next College

Види повеќе во новости, заедница, проекти

Биди секогаш во тек со новости од Медиа

  Следи ги новостите од медија

   X

   Join Generation Next! Реши го тестот за компетенции и „Студирај сега-плаќај по вработување!“

   Соработувај со нас

    Предложи Содржина

     Контакт Лице

     (+389) 070 239 915
     Или пиши ни на
     Softversko inzenerstvo | Brainster Next College

     Испратено!

     Твојата порака е успешно пратена. Соодветен човек од нашиот тим ќе те исконтактира најбрзо што може!