Контакт

Како да го намалиш стресот додека студираш

Дознај како да го намалиш стресот за време на факултет и да постигнеш навреме да ги сработиш сите задачи во зададените рокови.
kako-da-go-namalis-stresot-dodeka-studiras | Brainster Next College
Share
Share on facebook
Share on linkedin

Периодот којшто студентите го поминуваат за време на факултетските години е возбудливо искуство исполнето со стекнување на нови познанства, знаење и вештини, но воедно овој период за многумина може да биде неверојатно стресен.

Со бескрајни задачи, рокови, општествени притисоци и постојан притисок да се успее, не е изненадување што многу студенти се борат со своето психофизичко здравје и благосостојба.

За среќа, постојат многу ефективни стратегии кои ќе ти помогнат да успееш да управуваш со стресот и да му дадеш приоритет на твоето ментално здравје за време на факултет, а и понатака во животот.

Во продолжение, дознај ги најдобрите совети и трикови како да го намалиш стресот додека студираш

Дај приоритет на грижата за себе

Студентите често водат зафатен и стресен живот, па затоа е важно да се даде приоритет на активностите за грижа за себе.

Грижата за себе е суштинска компонента на менталното здравје и благосостојба, но таа често се занемарува во целиот хаос од домашни, испити и роковите на факултет. Сепак, одвојувањето време за да се даде приоритет на грижата за себе може значително да го подобри твоето ментално здравје и да го намали нивото на стрес.

Некои практики за грижа за себе што можеш да ги пробаш се:

 • Доволно спиење
 • Јадење здрава, урамнотежена исхрана
 • Вклучување во физичка активност или вежбање
 • Одвојување време за хоби и активности во кои уживаш
 • Практикување техники за релаксација, како што се длабоко дишење, медитација или јога

Треба да знаеш дека грижата за себе изгледа различно за секого, па затоа од суштинско значење е да го пронајдеш она што најдобро функционира за тебе и да го направиш дел од твојата секојдневна рутина.

Социјализирај се

Одржувањето социјални врски е од клучно значење за благосостојбата, особено за време на предизвикувачките години на факултет. Потруди се редовно да поминуваш време со пријателите и семејството.

Имањето поддршка од пријателите, семејството и врсниците може да направи значителна разлика во твоето ментално здравје и благосостојба. Потруди се да изградиш односи со луѓе кои прават да се чувствуваш добро за себе и на кои можеш да се потпреш за емоционална поддршка кога ти е потребна.

Поврзувањето со другите е суштински аспект на благосостојбата. Еве неколку совети за градење социјални врски:

Приклучи се на клубови или организации

Приклучувањето во клубови или организации е одличен начин да се запознаеш со истомисленици кои ги споделуваат твоите интереси. Придружи се на некоја организација поврзана со твојата специјалност, културна група или пак рекреативен клуб како спортски тим или клуб за игри.

Присуствувај на работилници

Присуството на работилници коишто опфаќаат теми што те интересираат може да биде одличен начин да запознаеш нови луѓе. Дури и присуството на работилници кои опфаќаат теми надвор од твојата специјалност може да ти биде во корист и да научиш нови вештини.

Волонтирај

Волонтирањето е одличен начин да запознаеш нови луѓе и да ја дополниш твојата биографија. Волонтирај во локална непрофитна организација или преку организација на кампусот за да се поврзеш со други и да направиш позитивно општествено влијание.

Одреди ги приоритеите

Ефикасното управување со времето може да ти помогне да го намалиш стресот и да ги подобриш академските перформанси, а одредувањето на приоритетите ќе ти помогне во ова.

Неколку алатки што можат да ти помогнат се:

 • Kалендари
 • Списоци со задачи
 • Техники за блокирање време со цел да останеш фокусиран.

Започни со разложување на големите задачи на помали, постави си сам крајни рокови во согласност со преостанатото време за сите задачи и фокусирај се на една задача истовремено за да ја подобриш продуктивноста.

Како заклучок, менталното здравје и благосостојбата се критични теми за студентите. Запомни дека е во ред да побараш помош кога ти е потребна, а грижата за твоето ментално здравје е клучен дел од твојот академски успех и личен раст.

Brainster Next College е првиот акредитиран практичен ИТ-факултет кај нас кој нуди две уникатни додипломски студии за Софтверско инженерство и иновации и Графички и UI/UX дизајн.

Преземи го првиот чекор кон успешна кариера и дознај повеќе за нашите програми, методологија на работа, професори и процес на аплицирање.

Местата за двете студиски програми се ограничени, закажи средба сега!

Share

Share on facebook
Share on linkedin

претходно

Text

Softversko inzenerstvo | Brainster Next College

следно

Text

Softversko inzenerstvo | Brainster Next College

Види повеќе во новости, заедница, проекти

Биди секогаш во тек со новости од Медиа

  Следи ги новостите од медија

   X

   Join Generation Next! Реши го тестот за компетенции и „Студирај сега-плаќај по вработување!“

   Соработувај со нас

    Предложи Содржина

     Контакт Лице

     (+389) 070 239 915
     Или пиши ни на
     Softversko inzenerstvo | Brainster Next College

     Испратено!

     Твојата порака е успешно пратена. Соодветен човек од нашиот тим ќе те исконтактира најбрзо што може!