Контакт

5 TED Talks за UX дизајн што ќе те инспирираат

Ако често гледаш TED Talks, веројатно знаеш како тие ти го отвораат умот кон нова перспектива. Погледни ги најдобрите TED Talks за UX дизајн.
Ted-Talks-za-UX-dizajn | Graficki i UI/UX dizajn | Brainster Next College
Share
Share on facebook
Share on linkedin
Што е UX дизајн?

Дизајнот на корисничко искуство (UX) е процес на дизајнирање дигитални производи или услуги кои им обезбедува на корисниците позитивно искуство. Целта на UX дизајнерот е да создаде производи кои се интуитивни, лесни за употреба и ги задоволуваат потребите на целната публика. Овој процес вклучува разбирање на потребите на корисниците, дизајнирање производ кој ги задоволува тие потреби и тестирање на производот за да се осигура дека тој е употреблив и ефективен.

Фази на UX дизајн

Процесот на дизајнирање UX обично вклучува неколку фази, почнувајќи со истражување и анализа. Ова вклучува собирање информации за целната публика, нивните потреби и нивните цели. Овие информации потоа се користат за креирање кориснички личности “user personas”, кои ги претставуваат различните типови на корисници кои ќе комуницираат со производот.

Откако ќе се креираат корисничките личности, UX дизајнерот започнува да создава wireframes и прототипови. Wireframes се едноставни скици или дијаграми кои ја покажуваат основната структура и распоред на производот. Прототипите се подетални верзии на производот кои им овозможуваат на корисниците да комуницираат со него и да даваат повратни информации.

Следниот чекор е тестирање и повторување. UX дизајнерот собира повратни информации од корисниците и ги користи за да го усоврши производот. Овој процес може да вклучува правење промени во дизајнот, прилагодување на функционалноста или додавање на нови функции.

Целта на UX дизајнерот е да создаде производ кој е лесен за употреба, визуелно привлечен и ги задоволува потребите на целната публика. Ова бара длабоко разбирање на потребите и преференциите на корисниците, како и експертиза во принципите на дизајнот и најдобрите практики.

Па, доколку UX дизајнот ти изгледа како интересно поле за понатамошно надградување, во овој блог пост ги издвоивме најдобрите TED Talks коишто со сигурност ќе ти ја зацврстат љубовта кон оваа професија.

Ако често гледаш TED Talks, веројатно знаеш како тие ти го отвораат умот кон нова перспектива. Или, барем ти даваат некоја поинаква идеја да размислуваш за нештата.

Во продолжение, погледни ги 5-те TED Talks од најголемите светски умови во дизајнот коишто треба да ги гледа секој UX ентузијаст.

1. The first secret of great design 

Ние како луѓе брзо се навикнуваме на тоа „како стојат работите“. Но, за дизајнерите, начинот на кој стојат работите е всушност можност. Дали работите можат да изгледаат подобро? И ако е така, како?

Во овој забавен, релаксирачки разговор, човекот кој стои зад iPod и Nest Thermostat споделува некои од неговите совети за забележување и насочување на промените преку дизајнот.

2. The three ways that good design makes you happy 

Дизајнерскиот критичар, Don Norman, го насочува своето остро око кон убавината, забавата, задоволството и емоциите додека гледа на дизајнот што ги прави луѓето среќни.

Тој го споделува она што тој го нарекува 3 нивоа на дизајн: инстинктивност, однесување и рефлексивност и објаснува како секое ниво ја нагласува важноста на емоциите, среќата и задоволството во дизајнот.

3. How giant websites design for you (and a billion others, too) 

Овој говор на Margaret Gould Stewart, директорка за Product Design на Facebook, открива 3 правила за дизајн на размер.

Таа објаснува како најмалите измени, како што е промената на изгледот на копчињата „ми се допаѓа“ и „сподели“ на Facebook, може да предизвикаат глобален бес.

4. The human insights missing from big data 

Технолошкиот етнограф, Tricia Wang, објаснува зошто толку многу компании носат лоши одлуки, дури и кога имаат пристап до многу големи количини на податоци.

Таа ги идентификува големите стапици со податоците, сугерирајќи ти да се фокусираш на информации од вистински луѓе, наместо само да ги следиш бројките.

5. To design better tech, understand the context 

Во овој говор, биомедицинскиот инженер, Tania Douglas, објаснува како честопати луѓето ги запоставуваат реалните потреби во потрага по технологија.

Таа сугерира дека подлабокото разбирање на контекстот во кој се користи технологијата може да те доведе до подобри решенија.

UX дизајнот станува сè поважен бидејќи сè повеќе бизниси се префрлаат на дигитални платформи. Со обезбедување позитивно корисничко искуство, компаниите можат да се разликуваат од нивните конкуренти и да изградат лојалност на клиентите. Добриот UX дизајн исто така може да помогне да се зголемат стапките на конверзија, да се подобри задоволството на клиентите и да се намалат трошоците.

Накратко, UX дизајнот е критичен дел од процесот на развој на производот. Тоа вклучува разбирање на потребите на целната публика, дизајнирање производ што ги задоволува тие потреби и тестирање на производот за да се осигура дека е ефикасен и лесен за употреба. Со зголеменото значење на дигиталните платформи, UX дизајнот е клучен фактор за успехот на секој производ или услуга.

Brainster Next College е првиот акредитиран практичен ИТ-факултет кај нас кој нуди две уникатни додипломски студии за Софтверско инженерство и иновации, и Графички и UX/UI дизајн.

Преземи го првиот чекор кон успешна кариера и дознај повеќе за нашите програми, методологија на работа, професори и процес на аплицирање.

За повеќе информации, закажи средба сега!

Share

Share on facebook
Share on linkedin

претходно

Text

Softversko inzenerstvo | Brainster Next College

следно

Text

Softversko inzenerstvo | Brainster Next College

Види повеќе во новости, заедница, проекти

Биди секогаш во тек со новости од Медиа

  Следи ги новостите од медија

   X

   Join Generation Next! Реши го тестот за компетенции и „Студирај сега-плаќај по вработување!“

   Соработувај со нас

    Предложи Содржина

     Контакт Лице

     (+389) 070 239 915
     Или пиши ни на
     Softversko inzenerstvo | Brainster Next College

     Испратено!

     Твојата порака е успешно пратена. Соодветен човек од нашиот тим ќе те исконтактира најбрзо што може!