Следниот пат, временскиот јаз за вакцини многу полесно ќе биде затворен

Повеќе од 46% од светската популација има примено барем една доза вакцина против КОВИД-19. Ова како број е одлично, со оглед на тоа дека никогаш до сега не бил направен толку брз развој и дистрибуција на вакцина за друга болест. Во само 18 месеци беше развиено сето тоа за што претходно беше потребна барем една деценија. Што е следно?
vakcina-vremenski-jaz | Softversko inzenerstvo | Brainster Next College
Share
Share on facebook
Share on linkedin

Во рамките на овој неверојатен успех постои една запрепастувачка разлика: Повеќе од 2% од луѓето во земјите со ниски приходи се уште немаат пристап до никакви вакцини за КОВИД-19.

Овој јаз ќе биде потешко да се затвори бидејќи владите на побогатите држави купуваат дополнителни дози вакцини за да им се најдат при евентуална ескалација на ситуацијата.

Со право е вознемиреноста поради нееднаквоста во распределбата на вакцините.

Срцепарателно е тоа што луѓето умираат од болест не затоа што не може да се спречи, туку затоа што живеат во земја со ниски приходи која што не може да си ги дозволи овие вакцини.

ковид-вакцина

Извор: https://unsplash.com/

Како би можело да се постигне еднаква распределба на вакцините при идна пандемија? 

1. Постарите треба да имаат предност

Како би изгледала оптималната распределба на вакцини? Овде не станува збор за математика од типот – ако твојата држава има X проценти од светското население, добиваш X проценти од вакцините. 

Пациент со КОВИД-19 по своите 70ти години има 90 пати поголема веројатност да почине од оваа болест отколку пациент во своите 20ти години.

Од глобална перспектива, не е фер ниту мудро да се заштити тој млад човек пред стариот.

2. Медицинските лица се приоритет

ковид-вакцина

Извор: https://unsplash.com/

Медицинските лица се на првите борбени редови и со право треба да имаат приоритет при вакцинирање. 

Здравствените работници и луѓето кои работат во установи за нега на стари лица постојано се изложени на пациенти со послаб имунитет, со што ги зголемуваат шансите да го пренесат вирусот на луѓе со висок ризик.

3. Имунизација на местата каде што вирусот се шири најбрзо

ковид-вакцина

Извор: https://unsplash.com/

Кога вирусот се шири, спасување животи и запирање на преносот се главните приоритети.

Ова значи дека, кога залихите се кратки, треба да се даде приоритет на вакцинирање на луѓе кои имаат висок ризик од смрт и живеат во местата каде што вирусот се шири најбрзо. 

Ова не значи дека земјите со низок приход се најзагрозени. Праксата го покажа сосема спротивното. Кога вакцините за Ковид-19 првпат станаа достапни, најтешките епидемиолошки слики беа во богатите држави и оние со среден приход.

4. Да се најде начин да се произведат повеќе дози за пократко време

Во идеално сценарио, во рок од 6 месеци од откривање на потенцијална пандемија, научниците веќе треба да имаат подготвено вакцини за целата светска популација. 

Само на овој начин, понудата на вакцини нема да биде ограничувачки фактор, а начинот на нивното доделување веќе нема да биде прашање на живот и смрт.

ковид-вакцина

Извор: https://unsplash.com/

5. Да се прошири капацитетот за создавање вакцини во светот

Владите и индустријата треба да се погрижат да има доволно капацитет за брзо производство на огромни количини на mRNA вакцини. 

Сега кога знаеме дека платформата mRNA работи, ова ќе овозможи нови вакцини да се развиваат побрзо од кој било друг пристап. 

6. Развивање на прототип на вакцини против идни пандемии

Секогаш е подобро да си спремен, отколку кога ќе настапи кризата, да почнеш од нула. Ова важи и за идните пандемии кои што доаѓаат. 

Решението се гледа во развивње на прототип на вакцини против болестите кои најверојатно ќе предизвикаат идни епидемии. 

ковид-вакцина

Извор: https://unsplash.com/

Целта би била развивање на универзални вакцини за грип и коронавирус, кои би ги заштитиле луѓето од која било форма на двата патогени. Петовалентната вакцина која штити од пет болести е одличен пример за овој тип на вакцини на иднината.

Ситуацијата со Ковид-19 пандемијата не е како што би сакале, и далеку од идеална, но научниците сметаат дека би било уште полошо кога Ковид-19 би се појавил пред 10 години.

Во науката секогаш има две страни при секоја акција. Ако светот ги донесе вистинските инвестиции и одлуки сега, можеме да ги подобриме работите следниот пат. 


За да дознаеш повеќе како да се затвори јазот помеѓу вакниците, прочитај го следниов текст: https://www.gatesnotes.com/Health/Closing-the-vaccine-gap

Share

Share on facebook
Share on linkedin

претходно

Text

Softversko inzenerstvo | Brainster Next College

следно

Text

Softversko inzenerstvo | Brainster Next College

Види повеќе во новости, заедница, проекти

Биди секогаш во тек со новости од Медиа

  Следи ги новостите од медија

   X

   |

   Онлајн Q&A сесија на 12-ти април,  19:00 часот!

   Сè за Brainster Next College и опцијата „Студирај сега, плаќај по вработувањето“  👉

    

   |

   Онлајн Q&A сесија

   Сè за Brainster Next College и опцијата „Студирај сега, плаќај по вработувањето“ 👇

    

   12-ти април,  19:00 часот!

   Соработувај со нас

    Предложи Содржина

     Контакт Лице

     (+389) 070 239 915
     Или пиши ни на
     Softversko inzenerstvo | Brainster Next College

     Испратено!

     Твојата порака е успешно пратена. Соодветен човек од нашиот тим ќе те исконтактира најбрзо што може!