Учи Аритметика со помош на Python

Онлајн курсот Математика во Python е со вредност од 700 евра, но Brainster Next College го нуди целосно бесплатно. Дознајте што ќе научите во третиот модул.
aritmetika-matematika-vo-python | Softversko inzenerstvo i inovacii | Brainster Next College
Share

Курсот Математика во Python го создаде Петар Јолакоски, професор на Brainster Next College (Бреинстер Некст колеџ) и помлад истражувач во Центарот за компјутерски науки и информатички технологии во МАНУ.

„Причина за создавањето на курсот е да се почне со премостување на јазот помеѓу апстрактните математички концепти и нивните реални примени со обезбедување практична рамка за учениците да го применат своето знаење“, вели Петар Јолакоски.

Во третиот дел од курсот ќе учите за Аритметиката, како елементарен дел од математиката, кој се изучува уште од основно образование.

Овој дел започнува со основните операции на аритметиката. Конкретно, ќе ги научите својствата на собирање, одземање, множење и делење и операторите (знаците) во Python за нивно спроведување. Понатаму, ќе научите да спроведувате некои посложени операции како степенување и коренување, проследено со резиме на сите операции од претходно. За на крај, да го совладате редоследот на спроведување на аритметичките операции и важната улога што ја играат заградите.

Се продолжува со апсолутната вредност и зошто е поврзана со разни концепти како должина и растојание во бројни математички и физички контексти. Во наредните делови ќе дознаете со кој оператор во Python се пресметува остатокот при делење, што претставува Најголем Заеднички Делител (НЗД) и како истиот постепено и директно да се пресмета во Python, како и што претставува Најмал Заеднички Содржател и како се пресметува во Python. Следно, ќе учите за основната поделба на целите броеви на парни, непарни и прости броеви, а со тоа ќе се воведе и примени фундаменталната теорема на аритметиката која се користи како основа за модерните криптографски системи и клучна за резултати од теоријата на броеви.

На крај, ќе научите како преку for циклус се имплементираат основни математички операции како собирање и множење на низа од броеви. Со овој дел практично ќе се разберат познатите математички нотации (обележувања) за собирање и множење.

Бесплатниот онлајн курс Математика во Python е креиран од Петар Јолакоски, професор на Brainster Next College, со цел да им овозможиме на сите идни студенти да добијат подобра математичка основа за на факултет и брзо и лесно совладување на математички предизвици.

Почни со учење сега!

Share

Биди секогаш во тек со новости од Медиа

  Следи ги новостите од медија

   X

   Се пополнуваат последните места на двете студиски програми!

   Соработувај со нас

    Предложи Содржина

     Контакт Лице

     (+389) 070 239 915
     Или пиши ни на
     Softversko inzenerstvo | Brainster Next College

     Испратено!

     Твојата порака е успешно пратена. Соодветен човек од нашиот тим ќе те исконтактира најбрзо што може!