3 прашања за климатските промени што не треба повеќе да се прашуваат во 2022 година

Нашата клима постојано се менува и тоа главно поради нас. Иако климата на Земјата природно се менувала во текот на многу долги временски периоди, сепак луѓето се тие што предизвикуваат климатски промени преку интензивно користење енергетските ресурси што загадуваат, со обесшумување и со други секојдневни активности. Кои се прашањата што треба да престанат да се поставуваат во 2022 година и наместо тоа, да се преземаат конкретни активности?
prasanja-za-klimatski-promeni | Softversko inzenerstvo | Brainster Next College
Share
Share on facebook
Share on linkedin

Веќе ги гледаме ефектите од климатските промени: просечните температури растат, нивото на морињата се покачува, а глечерите се топат.

Зачестени екстремни временски неприлики како: суши, циклони и поплави се нашето ново секојдневие. Тие го уништуваат земјоделството и се закана за исчезнување на многу растителни и животински видови. Добра вест е дека може многу да се стори во врска со ова.

klimatski-promeni
Извор: www.pexels.com

Стартувајќи од менување на секојдневните навики, сѐ до ширење на свеста, секој од нас има моќ да направи промена со елиминирање на следниве прашања:

Прашање 1: Дали ова е “новото нормално” за климатските промени?

За жал – да. Но, нема потреба да го користиме терминот “новото нормално” во контекстот како што го користиме за Ковид-19 пандемијата. 

Целта на прашањето е наместо да се разговара што ќе се случи во наредните години, децении или векови, да се фокусираме на она што може да се случи денес и како да го превенираме истото.

Прашање 2: Дали оваа година ќе биде најтопла или најстудената досега?

Овој тип на информации повеќе не се ударни вести. Последиците од екстремните температури, врнежите, нивото на морето, загубата на арктичкиот морски мраз или ураганите сè почесто се дел од нашето секојдневие и треба да го прифатиме тоа како факт.

klimatski-promeni
Извор: www.pexels.com

Но, наместо само да бидеме пасивни сведоци на временските непогоди, треба да делуваме со можни решенија на индивидуално и колективно ниво.

Прашање 3: Дали дејствуваме доволно брзо за да спречиме катастрофи од поголеми размери?

Не! По усвојувањето на Парискиот договор за заштита на климата во 2016, светот беше оптимист дека нештата ќе бидат подобри на овој фронт. 

Шест години подоцна, речиси ништо не е променето. Ни треба истото чувство на итност со климатските промени како што се случи со развивање на Ковид-19 вакцината.

Дали имаме капацитет да го сториме тоа?

За да навлезете подлабоко во горенаведените 3 прашања – https://www.forbes.com/sites/marshallshepherd/2021/12/07/3-questions-about-climate-change-that-need-to-disappear-in-2022/?sh=2d55a55c353e

Share

Share on facebook
Share on linkedin

претходно

Text

Softversko inzenerstvo | Brainster Next College

следно

Text

Softversko inzenerstvo | Brainster Next College

Види повеќе во новости, заедница, проекти

Биди секогаш во тек со новости од Медиа

  Следи ги новостите од медија

   X

   Нова студиска програма на Brainster Next College!

   Соработувај со нас

    Предложи Содржина

     Контакт Лице

     (+389) 070 239 915
     Или пиши ни на
     Softversko inzenerstvo | Brainster Next College

     Испратено!

     Твојата порака е успешно пратена. Соодветен човек од нашиот тим ќе те исконтактира најбрзо што може!