Едноставен математички закон што го предвидува градскиот метеж

Најновите истражувањата покажуваат дека шемите на патување ширум светот се предвидливи без оглед на локацијата. Со едноставен математички закон може да се оптимизира урбанистичко планирање, но и да се спречи ширење на Ковид-19 вирусот.
matematicki-zakon-predviduva-gradski-soobrakjaj | Softversko inzenerstvo | Brainster Next College
Share
Share on facebook
Share on linkedin

Формула што го предвидува начинот на којшто се движиме

Проучувајќи анонимни податоци од мобилни телефони, истражувачите го открија она што е познато како инверзна квадратна релација што ја објаснува поврзаноста помеѓу бројот на луѓе во одредена урбана локација и растојанието што го поминале за да стигнат таму, како и колку често патувале. 

matematicki-zakon
Извор: www.pexels.com

Според формулата, бројот на луѓе кои патуваат 2 километри 5 пати неделно ќе биде ист како бројот на луѓе што патуваат по 5 километри 2 пати неделно. 

Можеби изгледа интуитивно луѓето почесто да ги посетуваат блиските локации, а поретко далечните, но истражувањето покажа дека секое човеково движење може да се предвиди со овој математички модел.

Ние имаме тенденција да мислиме дека има многу аспекти што влијаат на начинот на кој се движиме, како градскиот превоз, начинот на живот и социо-економските аспекти. Ова е точно до одреден степен, но формулата за движење покажува дека постојат цврсти закони што важат насекаде.

Оптимизирање на денот како основа на формулата

Истражувачите открија дека при сите уникатни избори што ги прават луѓето – од испраќање на децата на училиште, до шопинг или патување, тие несвесно ја почитуваат оваа формула.

Едно објаснување за оваа силна статистичка шема е дека патувањето бара време и енергија, а луѓето имаат ограничени ресурси за тоа.

Без разлика каде живеете, секогаш свесно или не, се обидувате да го оптимизирате вашиот ден и да го намалите напорот за да стигнете од точка А до точка Б и назад.

Како оваа формула ќе го намали ширењето на Ковид-19

matematicki-zakon
Извор: www.pexels.com

Оваа математичко правило има длабоки импликации за тоа како ќе се шири вирусот Ковид-19. 

Во помала рурална локација, каде што многу луѓе редовно одат во иста црква или супермаркет, целиот град ќе доживее пораст на бројот на заболени за пократко време.

За разлика од помалите места, во поголем град, размножувањето на вирусот трае подолго, а мали кластери на заразени може да се појават во секое соседство пред да избие вирусот на ниво на целиот град.

За да дознете повеќе за оваа формула што може целосно да ги трансформира градовите- https://www.scientificamerican.com/article/simple-mathematical-law-predicts-movement-in-cities-around-the-world/

Share

Share on facebook
Share on linkedin

претходно

Text

Softversko inzenerstvo | Brainster Next College

следно

Text

Softversko inzenerstvo | Brainster Next College

Види повеќе во новости, заедница, проекти

Биди секогаш во тек со новости од Медиа

  Следи ги новостите од медија

   X

   |

   Онлајн Q&A сесија на 12-ти април,  19:00 часот!

   Сè за Brainster Next College и опцијата „Студирај сега, плаќај по вработувањето“  👉

    

   |

   Онлајн Q&A сесија

   Сè за Brainster Next College и опцијата „Студирај сега, плаќај по вработувањето“ 👇

    

   12-ти април,  19:00 часот!

   Соработувај со нас

    Предложи Содржина

     Контакт Лице

     (+389) 070 239 915
     Или пиши ни на
     Softversko inzenerstvo | Brainster Next College

     Испратено!

     Твојата порака е успешно пратена. Соодветен човек од нашиот тим ќе те исконтактира најбрзо што може!