Search
Контакт

7 начини како да ја “продадете” својата идеја

Една од клучните причини зошто некои големи идеи никогаш не ја гледаат светлината на денот е затоа што претприемачите не успеваат соодветно да ја прикажат својата идеја пред светот. Како да ја презентирате Вашата идеја во најдобро светло?
kako-da-ja-prodades-svojata-ideja | Softversko inzenerstvo | Brainster Next College
Share

Потребни се многу елемeнти за да бидете успешен претприемач – одличен производ, пазар за пласирање на производот и решавање на специфичен проблем со којшто се соочува Вашата таргет публика. 

Иако многу претприемачи ги исполнуваат сите овие услови, тие потфрлуваат кога треба да ја продадат својата идеја пред инвеститорот што ќе ја претвори таа визија во реалност. Идејата можеби е одлична, но сето тоа е залудно доколку никој не ја поддржи и финансира.

Што можат претприемачите да направат за да ја продадат својата идеја? 

1. Запознајте го инвеститорот

Инвеститорите повеќе сакаат да слушнат што ќе направите за нив, отколку што имате направено до сега. За да го заинтересирате инвеститорот за Вашата идеја, најпрвин треба Вие да се заинтересирате за него на следниве начини:

 • Кои се неговите полиња на интерес?
 • Што прави во слободното време?
 • Која е поврзаноста помеѓу Вашиот бизнис и интересите на инвеститорот?

продавање-идеја
Извор: www.pexels.com

2. Завршете ја домашната задача

За успешно да го убедите секој инвеститор дека Вашата идеја вреди, мора да знаете што ќе кажете и како ќе го кажете тоа. 

 • Извежбајте ја најмалку 10 пати презентацијата пред време;
 • Вежбајте го говорот на телото пред огледало;
 • Презентирајте пред пријателите, семејството и сите оние кои можат да ви дадат корисен фидбек. 

Не заборавајте дека имате само една шанса за да ја продадете својата идеја како што треба. Затоа, не ја упропастувајте ја бидејќи не сте биле доволно спремни.

4. Раскажете интересна приказна

Секој претприемач треба да ги знае бројките што стојат позади неговата идеја. Но, овие податоци за време на презентирање на идејата можат да бидат здодевни за инвеститорите, па дури и да ја намалат силата на Вашата идеја.

продавање-идеја
Извор: www.pexels.com

Затоа оставете ги на страна фактите, графиконите и слајдовите и раскажете ја приказната кој е проблемот што ќе го решите со Вашата идеја. Имајте на ум дека оваа приказна треба да биде вистинита и лесно да може да се прераскажува на други.

5. Помалку е секогаш повеќе

Keep it simple, stupid (KISS) е фраза која што совршено доловува дека помалку е секогаш повеќе дури и кога станува збор за презентирање на идеја.

Долгите и обемни презентации нема да импресионираат никого, туку најверојатно ќе ги одвратат инвеститорите од финансирање на Вашата идеја. 

За да влеете доверба кај инвеститорите, доволно е само бидете кратки и јасни.

продавање-идеја
Извор: www.pexels.com
6. Времето е твојот “непријател”

Кога презентирате, имајте на ум дека времето не е на ваша страна.

Статистички, имате на располагање помалку од 2 минути за да преминете до клучната порака што сакате да им ја доловите на инвеститорите пред тие да го изгубат вниманието. Затоа е важно да преминете на главната поента што е можно поскоро.

7. Имајте резервна варијанта

Дури и најдобро смислениот план, може да пропадне преку ноќ поради непредвидливи фактори. Инвеститорите сакаат да слушнат дека сте флексибилни на околностите и дека имате план во случај на криза. 

Ова не значи само замислено сценарио во глава што доколку се случи наоколу, туку конкретен план со чекори доколку стартапот не успее.

продавање-идеја
Извор: www.pexels.com

За да дознете повеќе како да ја презентирате подобро Вашата идеја – https://innovationmanagement.se/2021/11/17/top-five-challenges-when-pitching-a-new-idea/

Share

претходно

Text

Softversko inzenerstvo | Brainster Next College

следно

Text

Softversko inzenerstvo | Brainster Next College

Види повеќе во новости, заедница, проекти

Биди секогаш во тек со новости од Медиа

  Следи ги новостите од медија

   X

   Psst...😎 Ги пополнивме првите групи.

   Иноватори, водачи,
   сонувачи - welcome!

   Регистрирај се и влези на листата на чекање за последниот уписен рок.

   Примаме само 125 студенти!

   Соработувај со нас

    Предложи Содржина

     Контакт Лице

     (+389) 070 239 915
     Или пиши ни на
     Softversko inzenerstvo | Brainster Next College

     Испратено!

     Твојата порака е успешно пратена. Соодветен човек од нашиот тим ќе те исконтактира најбрзо што може!