7 совети како да ја одбереш правилната кариера

Да се ​​направи вистинскиот кариерен пат е една од најважните одлуки во животот. Прочитај ги овие 7 совети како да ја одбереш правилната кариера.
7-soveti-kako-da-ja-odberes-pravilnata-kariera | Brainster Next
Share
Share on facebook
Share on linkedin

Правилната кариера може да доведе до задоволство од работата, финансиска стабилност и личен раст, додека пак, во спротивност, лошиот избор на кариера може да резултира со незадоволство, финансиска борба и недостаток на лична исполнетост.

Една од главните причини зошто е важно да се направи вистинскиот кариерен пат е тоа што може да доведе до задоволство од работата. Секоја личност која е задоволна од направениот кариерен избор има поголема веројатност да биде ангажирана, мотивирана и продуктивна. Тие, исто така, ќе имаат поголема веројатност да почувствуваат чувство на исполнетост и цел во нивната работа. Ова може да биде особено важно за луѓето кои поминуваат значителен дел од својот живот работејќи, бидејќи може значително да го подобри нивниот севкупен квалитет на живот.

Правењето правилен кариерен пат може да доведе и до личен раст. Многу кариери нудат можности за учење и развој, како во смисла на вештини и знаење, така и во однос на личен раст и самосвест. Ова може да биде особено важно за луѓето кои бараат постојано да се подобруваат и да се развиваат како поединци.

Доколку сакаш да ја избереш вистинската кариера за тебе, многу е важно да одвоиш време и да размислиш на твоите интереси, силни страни и вредности. Треба да размислиш што ти е важно на работното место и во каква работна средина сакаш да напредувааш. Истражувањето различни кариери и индустрии, исто така, може да биде корисно за донесување информирана одлука. Исто така, при донесување одлука за кариера, можеби ќе сакаш да ги земеш предвид и другите фактори како што се локацијата, рамнотежата помеѓу работата и животот и безбедноста на работното место.

Во продолжение, прочитај ги 7-те чекори како да ја одбереш правилната кариера

Одвој ги твоите силни страни

Она во што уживаш правејќи го и шти ти има големо значење може да бидат корисни показатели за тоа како сакаш да го поминеш твоето работно време. За некои работи, вообичаено е да се чувствуваш енергично, па дури и возбудено. Па така, првата главна цел ќе ти биде да откриеш кои се тие работи. Размисли за следните прашања за твоите интереси, вредности и особини и размисли како би можел да одговориш на нив:

 • Прашања засновани на интерес:
  • За што уживаш да учиш?
  • Како сакаш да го поминуваш твоето време?
  • Дали уживаш во физичка или психичка работа?
  • Дали уживаш да работиш надвор или внатре?
 • Прашања засновани на вредност:
  • Што е најважно во твојот живот?
  • Кои се твоите приоритети?
  • Во што наоѓаш значење?
  • Во која промена би сакал да бидеш дел?
 • Прашања засновани на особини:
  • Што значи успех за тебе?
  • Што сакаш повеќе?
  • Во која од твоите силни страни најмногу уживаш?
  • На која твоја вештина најмногу се гордееш?

Откриј ги твоите мотивации

Откако ќе го составиш овој список за тебе, следен чекор е да се осврнеш кон твоите мотиви за работа. Можеби сакаш кариера која ќе плаќа повисока почетна плата од споредливите професии или кариера која ветува поголема флексибилност за да можеш да работиш од каде било. Повеќето кариери нема да содржат сè што сакаш, па затоа е важно да ги разбереш твоите приоритети.

Подолу, детализиравме примерок список на приоритети. Размисли што би вклучил на твојата листа и како би ги организирал твоите приоритети.

 • Плата
 • Придобивки
 • Автономија
 • Рамнотежа на работа/живот
 • Флексибилност
 • Раст на кариерата

Размисли за твоите долгорочни цели

Можеби ќе ти звучи чудно, но пробај да замислиш како би изгледал твојот најсовршен живот? Направи листа на твоите долгорочни цели, лични и професионални, која ќе ти помогне да разбереш што би ти било потребно за да ги постигнеш.

Списокот што ќе го составиш може да ти помогне и поконкретно да пристапиш кон барање работа. На пример, ако сакаш да работиш во истата индустрија за 10 години отсега, истражи кои индустрии се спремни да продолжат да растат во текот на следната деценија и кои евентуално да ги избегнуваш поради зголемена автоматизација или други фактори.

Направи тестови за самооценување

Постојат голем број тестови што можеш да ги направиш за да оцениш сè, од твојата личност до твоите силни страни – па дури и каква кариера би можела да ти одговара. Но, тестовите можат да бидат премногу прописни, што значи дека имаат тенденција да ти наметнуваат категории. Наместо да се потпираш на нив за дефинитивен одговор, користи ги за да продолжиш да учиш повеќе за себе и за твоите основни мотивации. Ако тие даваат корисни одговори, поврзи го тоа знаење во поголемата слика што ја составуваш.

Дознај повеќе за секторите

Дознавањето повеќе за секој сектор и неговите соодветни цели може да ти помогне да одредиш каде ќе бидеш добар фит. Размисли кои цели ти звучат најинтересно.

 • Приватен сектор: Ќе бидеш вработен преку компанија или корпорација во приватна сопственост, која обично има за цел да го зголеми растот и приходите.
  • Придобивка: Поголем потенцијал за раст
 • Јавнен сектор: Ќе бидеш вработен преку локална, државна или федерална влада, која има за цел да продолжи да функционираат јавните програми и институции.
  • Придобивка: Поголема потенцијална стабилност
 • Непрофитен сектор: Ќе бидеш вработен преку организација која не е поврзана со приватниот или јавниот сектор, која е посветена на решавање или исполнување на јавна потреба. Иако нема за цел да остварува приходи како што тоа го прават приватните бизниси, мора да заработува доволно за да ја постигне својата мисија и да ги покрие трошоците.
  • Придобивка: Поголем потенцијал за значење

Истражи ги индустриите

Заедно со секторите, истражувањето на различни индустрии може да ти помогне да идентификуваш неколку кои би можеле добро да се вклопат со твоите интереси. Направи список на сите што ти звучат интересно и спроведи дополнителни истражувања за да дознаеш за главните улоги, траектории во кариерата и проектиран раст.

Прочитај повеќе кариерни водичи

Покрај тоа што самостојно ќе размислиш низ областите споменати погоре, можеш да се обратиш и до различни ресурси за кариера за поголема помош. Дел од нив вклучуваат:

 • Центар за кариера на факултет: Ако си студент на факултет можеш да ги искористиш ресурсите за кариера што може да ги понуди истиот. Можеби ќе можеш да разговараш со советник обучен да ти помогне да преминеш од факултетските клупи во кариерата од соништата. Доколку пак допрва си на прагот на носење одлука за факултет, при самото истражување на факултетите можеш да побараш да разговараш со кариерен водич кој ќе ти помогне за да донесеш одлука за твојата идна кариера.
 • Тренер за кариера: Можеш да најдеш тренер за кариера кој е обучен да им помогне на клиентите да научат повеќе за тоа каков вид на работа најдобро ќе им одговара. Тренерите за кариера се дополнителен трошок, затоа погрижи се да ги истражиш нивните ингеренции, искуство и позадина за да бидеш сигурен дека тие ќе бидат добро погодни за твоите потреби.

Brainster Next College е првиот акредитиран практичен ИТ-факултет кај нас кој нуди две уникатни додипломски студии за Софтверско инженерство и иновации, и UI/UX и графички дизајн.

Преземи го првиот чекор кон успешна кариера и дознај повеќе за нашите програми, методологија на работа, професори и процес на аплицирање.

За повеќе информации, закажи средба сега!

Share

Share on facebook
Share on linkedin

претходно

Text

Softversko inzenerstvo | Brainster Next College

следно

Text

Softversko inzenerstvo | Brainster Next College

Види повеќе во новости, заедница, проекти

Биди секогаш во тек со новости од Медиа

  Следи ги новостите од медија

   X

   |

   Онлајн Q&A сесија на 12-ти април,  19:00 часот!

   Сè за Brainster Next College и опцијата „Студирај сега, плаќај по вработувањето“  👉

    

   |

   Онлајн Q&A сесија

   Сè за Brainster Next College и опцијата „Студирај сега, плаќај по вработувањето“ 👇

    

   12-ти април,  19:00 часот!

   Соработувај со нас

    Предложи Содржина

     Контакт Лице

     (+389) 070 239 915
     Или пиши ни на
     Softversko inzenerstvo | Brainster Next College

     Испратено!

     Твојата порака е успешно пратена. Соодветен човек од нашиот тим ќе те исконтактира најбрзо што може!