Дали вештачката интелигенција може да го автоматизира регрутирањето на нови вработени?

Развојот на технологијата и компјутерите е атрактивна тема во светот земајќи ги предвид можностите на компаниите да напредуваат секојдневно благодарение на нив. Меѓутоа, со самиот развој на технологијата, брзината и силата на извршување на работните задачи ќе биде надмината од она што можат самите луѓе да го извршат.
vestacka-inteligencija-avtomatizira-regrutiranje | Softversko inzenerstvo | Brainster Next College
Share
Share on facebook
Share on linkedin

Вештачката интелигенција сè почесто станува дел од нашите животи како најнова алатка во последнава деценија. Но, дали таа може да го автоматизира регрутирањето на нови вработени?

Вештачката интелигенција при регрутирање – што подразбира тоа?

Вештачката интелигенција несомнено е иднината во сите индустрии, вклучувајќи го и секторот за човечки ресурси.

Како и во секој сектор и индустија, потребата за алатка која автоматски ќе ја регулира дел од работата и ќе им овозможи на вработените да се фокусираат на други обврски, во моментот е повеќе од потребна.

Извор: www.pexels.com

Дел од работните задачи кои ќе го олеснат работењето на секторот за човечки ресурси од страна на вештачката интелигенција се следниве:

1. Обработка на листата на кандидати

Согласно потребните квалификации за работната позиција (како искуство и вештини), вештачката интелигенција ќе може да ги обработува и селектрира оние кандидати кои ги исполнуваат потребните услови.

Ова ќе го подобри и олесни изборот при одлучување, бидејќи ќе овозможи постојана селекција и обработка на податоците во системот.

2. Подобро лично искуство на кандидатите при селективиот процес

Вештачката интелигенција ќе биде програмирана да даде објективен одговор при процесот на селекција на самите кандидати.

Навремениот одговор ќе резултира со намалување на работата на вработените во секторот за човечки ресурси, но и стресот и лутината на самите кандидати.

Извор: www.pexels.com
3. Фокус на вештини и искуство

Дискриминацијата при избор на кандидат во многу индустрии е чест пример. Затоа, вештачката интелигенција ќе се фокусира на вештините и искуството кое го имаат кандидатите како основа при селекција.

Негативни страни на вештачката интелигенција при регрутирање

Меѓутоа, важно е да се посочи дека вештачката интелигенција колку и да ни го прави животот полесен, има свои негативни страни: 

1. Занемарување на атипични квалитети и искуства

Кога станува збор за избор на кандидати, самата вештачка интелигенција може да дојде до судир при избор на кандидадот, односно на кој кандидат да му даде приоритет.

2. Ограничувања во работата на вештачката интелигенција

Самиот софтвер на вештачката интелигенција може да има застој во работата бидејќи самата програма разбира онолку сценарија колку што се внесени во софтверот.

3. Човечки предрасуди

Софтверот за вештачката интелигенција може да носи одлуки засновани врз прерасуди.

Вештачката интелигенција и вработувања во угостителството

Извор: www.pexels.com

Што доколку софтверот за вештачка интелигенција точно може да ви каже дека вашиот следен кандидат има голема веројатност да има добри резултати во вашата компанија или дека најдобро би се вклопил во друга средина?

Во ера во која се среќаваме со многу компании и брендови, самите кандидати не се сигурни дали би се адаптирале во компанијата во која аплицираат.

Работата на вештачката интелигенција може да помогне при посредување на вистинската позиција, за вистинското лице. Воедно, може да го следи напредокот и пропустите на вработените во угостителскиот сектор, укажувајќи на опција за подобрување на конкретна услуга.

Дали вештачката интелигенција ќе го замени човечкиот ,,допир’’ при носење одлука?

Лице во лице интервјуата им овозможуваат на менаџерите да се „поврзат“ со потенцијалните вработени и да ја разберат и проценат ситуацијата на начин на кои софтвер нема да може. На вештачката интелигенција можеби и недостасува човечки допир, но самиот систем би работел побрзо и објективно.

Употребата на вештачката интелигенција при регрутирање сè уште е во рана фаза на тестирање, при што многу менаџери и кандидати изразуваат скептицизам кон веродостојноста на ваков софтвер.

Извор: www.pexels.com

Можеби вештачката интелигенција едноставно би можела да се користи за селекција на профилите на кандидати и за подобрување на ефикасноста, додека интервјуата и процесите за донесување конечни одлуки да останат како обврска на менаџерите.

Вештачка интелигенција како наша иднина

Факт е дека вештачката интелигенција е дел од нашите животи. Таа стана неизбежен дел од повеќето индустрии и прашање на време е кога ќе биде имплементирана во секој аспект од нашето секојдневие.

Човечкиот труд не може да биде заменет со вештачка интелигенција, меѓутоа, заедно можат да влијаат врз иднината на оваа идустрија, но и на сите останати.

Share

Share on facebook
Share on linkedin

претходно

Text

Softversko inzenerstvo | Brainster Next College

следно

Text

Softversko inzenerstvo | Brainster Next College

Види повеќе во новости, заедница, проекти

Биди секогаш во тек со новости од Медиа

  Следи ги новостите од медија

   X

   |

   Онлајн Q&A сесија на 12-ти април,  19:00 часот!

   Сè за Brainster Next College и опцијата „Студирај сега, плаќај по вработувањето“  👉

    

   |

   Онлајн Q&A сесија

   Сè за Brainster Next College и опцијата „Студирај сега, плаќај по вработувањето“ 👇

    

   12-ти април,  19:00 часот!

   Соработувај со нас

    Предложи Содржина

     Контакт Лице

     (+389) 070 239 915
     Или пиши ни на
     Softversko inzenerstvo | Brainster Next College

     Испратено!

     Твојата порака е успешно пратена. Соодветен човек од нашиот тим ќе те исконтактира најбрзо што може!